Linkovi

Protesti u Hong Kongu doveli do zatvaranja vlade


Sukob demonstranta i policije u Hong Kongu

Sukobi izmedju prodemokratskih demonstrata i policije u Hong Kongu doveli su do zatvaranja vladinih kancelarija i parlamenta.

Stotine prodemokratskih demonostranata sukobile su se sa policijom dok su pokušavali da prošire proteste ispred sedišta vlade.

Demonstranti su rano jutros prodrli kroz policijski kordon u pokušaju da okupiraju glavni put u distriktu Admiralti. Stotine specijalca naoružane peper sprejom i pendrecima su im se suprostavile ranivši nekoliko demonstranta i uhapsivši bar 18.

Policija naovdi da „nema drugi izbor“ nego da upotrebi peper sprej i pendreke u nastojanju da uspostavi kontrolu.

To je najnoviji u nizu sukoba izmedju policije i demonstratana u proteklih nedelju dana. U petak su se vlasti sukobile sa studentskim demonstrantima dok su uklanjale barikade na glavnoj ulici u četvrti Mong Kok. Nekoliko demonstranata je uhapšeno, uključujući studentske lidere Lestera Šama i Džošuu Vonga.

Demonstracije traj još od kraja septembra, ali gube na intenzitetu. Nekoliko nedavnih ispitivanja javnog mnjenja sugeriše da protesti gube podršku javnosti.

Demonstranti apeluju za pune demokratske izbore 2017. Oni su izašli na ulice pošto je Kina u avgustu stala na stanovište da sve kandidate za guvernera Hong Konga mora prvo da odobri odbor čiji članovi slede politiku Pekinga.

XS
SM
MD
LG