Linkovi

Razgovori u Hong Kongu


Zvaničnici Hong Konga na razgovoru sa predstavnicima demonstranata, 21. oktobar 2014.
Zvaničnici Hong Konga na razgovoru sa predstavnicima demonstranata, 21. oktobar 2014.

Lider Hongkoške studentske federacije izjavio je da je šokiran čijenicom da vlada još uvek traži od studenata da prihvate ideju Pekinga o izboru kandidata na glasanju 2017. godine.

Studentski demonstranti u Hong Kongu izrazili su razočarenje povodom današnjih razgovora sa vladinim funkcionerima i naveli da se vlasti nisu pozabavile njihovim suštinskim zahtevima.

U uvodnoj reči, visoka sekretarka Keri Lam zamolila je studentske lidere da prekinu tronedeljne proteste, rekavši da oni dovode do podela i remete ustavni dijalog.

"Vlada Hongkonga, zajednica i centralna vlada su jasno i glasno čuli glasove i zahteve studenata. Bez obzira koliko je savršen naš ideal, trebalo bi da mu stremimo na pravni, legitiman i razuman način. Produženje okupacije ulica i blokade saobraćaja ne pomažu u rešenju kontroverze u političkom procesu", rekla je Lam.

Keri Lam, koja zauzima drugi po važnosti položaj u Hong Kongu, rekla je da ta teritorija nije nezavisna država i da ne može da donese odluku o sopstvenoj izbornoj strukturi.

Aleks Čou iz Hongkoške studentske federacije je medjutim poručio da protesti neće biti prekinuti, ukoliko vlada ne preinači odluku o proveri kandidata.

"U prethodnom odboru za nominaciju bila nam je potrebna samo jedna osmina. Sada nam je potrebno 50 odsto, odnosno polovina ljudi u odboru za nominaciju. Da li je to progresivan ili regresivan korak? Izgleda da vlada preduzima korak nazad umesto da se kreće demokratskim, pravednim i otvorenim smerom", ističe Čou.

Medjutim, u intervjuu pre razgovora, šef vlade Hong Konga Leung Čun-jing je nagovestio da nema mesta za diskusije o promeni sastava odbora koji bi razmatrao kandidate.

Razgovori, održani kasno danas, prenošeni su uživo, što je bio ključni zahtev demonstranata i emitovani su na mestima gde se održavaju protesti u toj polu-autonomnoj kineskoj teritoriji.

Ranije danas Leung je razgnevio mnoge demonstrante sugestijom da bi, ukoliko se dozvoli kandidatura bez ograničenja, siromašna radnička klasa Hong Konga mogla da stekne preveliki uticaj.

XS
SM
MD
LG