Linkovi

Hong Kong: Protesti se stišavaju, SAD nude podršku


Trojica vođa protesta na putu ka policijskoj stanici, 3. decembar 2014.
Trojica vođa protesta na putu ka policijskoj stanici, 3. decembar 2014.

Vođe pokreta "Okupirajmo" u Hong Kongu predale se policiji zbog optužbi da su organizovali prodemokratske proteste koje su vlasti proglasile nezakonitim.

Dok se protesti u Hong Kongu stišavaju, a vođe pokreta „Okupirajmo“ predaju policiji, Sjedinjene Države ponavljaju da podržavaju demonstrante koji zahtevaju univerzalno pravo glasa na kineskoj teritoriji.

U govoru pred Komitetom za spoljne odnose američkog Senata, pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Država Danijel Rasel je istakao da bi stanovnici Hong Konga trebalo da imaju pravi izbor. On je naveo da bi legitimitet lidera Hong Konga bio veći ukoliko bi se organizovali izbori na kojima bi zaista mogao da bude izabran kandidat kojeg narod želi.

Američki diplomata je odbacio kritike kineskih državnih medija da su protesti u Hong Kongu organizovani od strane Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja.

Vođe pokreta „Okupirajte centar" predali su se ranije danas policiji zbog optužbi da su organizovali prodemokratske proteste koje su vlasti proglasile nezakonitim. Pošto su popunili formulare u kojima su naveli koja su krivična dela počinili - Beni Tai, Čan Kin-man i Ču Jiu-ming pušteni pošto policija nije želela da ih uhapsi ili podigne optužnice protiv njih.

Protesti traju od kraja septembra kada je zvanični Peking najavio da će vlada preispitati svaku kandidaturu potencijalnog novog lidera polu-autonomne kineske oblasti na izborima 2017. godine.

XS
SM
MD
LG