Linkovi

Holivudski studiji prekinuli pregovore sa glumcima


Glumci SAG-AFTRA štrajkuju ispred studija Netfliks, Los Anđeles, 26. septembar, 2023. (Foto: AP/Damian Dovarganes)
Glumci SAG-AFTRA štrajkuju ispred studija Netfliks, Los Anđeles, 26. septembar, 2023. (Foto: AP/Damian Dovarganes)

Razgovori između holivudskih glumaca i studija u sredu kasno uveče naglo su prekinuti, što je gotovo uništilo nade da će se uskoro završiti tromesečni štrajk.

Studiji su saopštili da su obustavili pregovore o ugovoru, ističući da je jaz između dve strane prevelik da bi se nastavak isplatio, uprkos ponudi koja je nedavno okončala štrajk scenarista. Sindikat glumaca osudio je taktiku "maltretiranja" studija i naveo da oni veoma pogrešno opisuju njihove ponude.

Drugog oktobra, prvi put od početka štrajka 14. jula, Udruženje glumaca i Američka federacija televizijskih i radio umetnika (SAG-AFTRA) nastavila je pregovore sa Udruženjem filmskih i televizijskih producenata (AMPTP), koje zastupa studije, servise za strimovanje sadržaja i produkcijske kompanije u pregovorima o štrajku.

Kada su pregovori sa piscima i scenaristima nastavljeni prošlog meseca, njihov štrajk je završen pet dana kasnije, ali sličan napredak nije postignut sa sindikatom glumaca.

Studiji su napustili razgovore nakon što su videli najnoviji predlog glumaca u sredu.

"Jasno je da je jaz prevelik, a razgovori nas više ne vode u produktivnom smeru. Predlog SAG-AFTRA koštaće kompanije dodatnih 800 miliona dolara godišnje i stvoriće "nepodnošljiv ekonomski teret", navodi se u saopštenju.

U pismu poslatom članovima u četvrtak, Udruženje glumaca je navelo da je ta cifra precenjena za 60 odsto. Sindikat je saopštio da su njegovi pregovarači "duboko razočarani" što su studiji prekinuli pregovore.

"Pregovarali smo sa njima u dobroj veri uprkos tome što su prošle nedelje predstavili ponudu koja je, šokantno, vredela manje nego što su predložili pre početka štrajka", navodi se u pismu.

Glumci su u štrajku zbog pitanja koja uključuju povećanje naknade za programe na striming platformama i kontrolu korišćenja njihovih slika generisanih veštačkom inteligencijom.

AMPTP je insistirao da su ponude udruženja bile velikodušne, kao i dogovori koji su okončali štrajk pisaca i ranije ove godine doneli novi ugovor za reditelje.

Međutim, u pismu sindikata glumcima piše da kompanije "odbijaju da zaštite izvođače od zamene veštačkom inteligencijom, odbijaju da vam povećaju plate u skladu sa inflacijom, i odbijaju da dele mali deo ogromnog prihoda koji im vaš rad donosi."

Od početka, razgovori glumačkog udruženja nisu imali ništa slično sa zamahom koji je izazvao maratonske noći i vikende tokom štrajka pisaca i koji su i doveli do okončanja štrajka. Glumci i studiji su uzeli nekoliko dana odmora nakon toga, i nije bilo izveštaja o značajnom napretku, uprkos tome što su bili direktno uključeni šefovi studija uključujući Dizni i Netfliks.

Međutim, pisci su imali sopstveni loš početak u pregovorima. Mesec dana pre uspešnih razgovora, prvobitni pokušaj da se ponovo počne završen je posle samo nekoliko dana.

Članovi Američkog udruženja scenarista su u ponedeljak skoro jednoglasno glasali za ratifikaciju novog ugovora.

Njihovi lideri su opisali dogovor kao postizanje većine onoga što su tražili kada su počeli da štrajkuju skoro pet meseci ranije.

Proglasili su prekid štrajka i poslali scenariste nazad na posao, 26. septembra.

Noćne emisije vratile su se u etar za nedelju dana, a uskoro će i druge, uključujući "Subotom uveče uživo“.

Ali bez glumaca, produkcija filmova i emisija sa scenarijima, biće na pauzi.

XS
SM
MD
LG