Linkovi

Veštačka inteligencija u industriji zabave u fokusu štrajka scenarista i glumaca


Grafička ilustracija VI na delu
Grafička ilustracija VI na delu

Upotreba veštačke inteligencije je postala glavno pitanje holivudskih štrajkova. Holivudski studiji tvrde da su ponudili poštenu zaštitu i kompenzaciju tamo gde se nova tehnologija koristi, ali glumci i scenaristi se plaše da će njihove sličnosti ili kreativni sadržaj biti korišćeni i manipulisani bez plaćanja ili njihovog pristanka.

Kontroverzno pitanje u trenutnom štrajku između holivudskih studija i sa druge strane scenarista i glumaca je veštačka inteligencija čije korišćenje je eksponencijalno raslo u televizijskoj i filmskoj produkciji u protekloj deceniji. Prenosimo neka od mišljenja štrajkača:

“Ideja da neko može da ti oduzme vlasništvo nad samim sobom. To je vrlo zastrašujuće."

“To je zapravo prisililo ljude da idu u te sobe i da budu skenirani ili nećete biti plaćeni za taj dan.”

“Veštačka inteligencija zapravo može da pravi umetnost, a to je u osnovi... ako te ne plaši, trebalo bi..."

Pregovarajući za televizijske i filmske studije, Udruženje filmskih i televizijskih producenata, ili AMPTP, kaže da je pristalo na “poštenu kompenzaciju u slučajevima korišćenja digitalne replike”.

Ali udruženje filmskih glumaca ili SAG-AFTRA kaže da udruženje producenata nudi sporednim izvođačima plaćanje za jedan dan rada u zamenu za neograničeno pravo na digitalnu repliku bez nadoknade.

Producenti odbacuju te optužbe, ukazujući da je tvrdnja da “digitalne replike sporednih glumaca mogu da se koriste zauvek bez pristanka ili kompenzacije, lažna."

Na nedavnoj konvenciji Komik Kon u San Diegu, veštačka inteligencija je bila glavna tema rasprave.

Komik-Kon festival stripova i superheroja 2023
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Tim Fridlender, predsednik Nacionalnog udruženje glasovnih glumaca, ili NAVA, rekao je da su, pošto veštačka inteligencija lako može da replicira ljudske glasove, njegovi članovi bili pogođeni ranije nego druge industrije.

“Jedan glumac je otkrio da je njegov glas uzet i korišćen u reklami koju nikada nisu koristili, a drugi je radio za kompaniju tri godine i četvrtu godinu, kompanija ga nije ponovo zaposlila zato što su rekli da imaju tri godine njegovog glasa, i da će samo da naprave veštački glas", kaže Fridlender.

Američka glasovna glumica Sisi Džons kaže da je za nju najstrašniji scenario ako je njen glas digitalizovan i programiran da kaže stvari sa kojima se ona ne slaže.

“To može biti zapaljiv sadržaj, bilo da je rasistički, homofobičan, pornografski, stvari koje nikada ne bih rekla", kaže ona.

Dankan Krebtri Ajerlend, nacionalni izvršni direktor udruženja glumaca, koji vodi pregovore o štrajku sa producentima, brine da bi glumci mogli nesvesno da daju studiju pristanak da koristi njihove slike ili glasove:

“Ideja da možete da sakrijete rečenicu u tom ogromnom ugovoru, koja kaže: ’Dajem vam pravo da koristite moju digitalnu repliku, zauvek, širom univerzuma u bilo kojoj tehnologiji, u bilo koju svrhu’, to nije dovoljno dobro, posebno kada stvarate nešto novo koristeći identitet te osobe."

Štrajk glumaca na Tajms skveru u Njujorku
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Pregovarač udruženja glumaca i glumac Zik Alton kaže da bi trebalo da postoje zakoni koji obezbeđuju da izvođači moraju da daju pristanak i da budu plaćeni.

“Ono što bi zakon tražio, da bilo koji sadržaj koji dolazi iz mašine veštačke inteligencije koji nije ljudska osoba, bude označen kao takav. To su prvi koraci, tako da kada gledamo reklamu ili umetnost, uočimo razliku da je to mašina koja radi ili je to prava ljudska umetnost", objašnjava Alton.

Kada je udruženje glumaca počelo štrajk u julu, pridružilo se članovima Američkog udruženja scenarista, čijii je ugovor istekao u maju, čime je zamrznuta proizvodnja programa sa scenarijem. U međuvremenu, ljubitelji televizije i filma moraju da se vrate reprizama da bi se zabavili.

XS
SM
MD
LG