Linkovi

Izvori: Dizni razmatra korišćenje veštačke inteligencije, dok glumci i scenaristi štrajkuju


Štrajk pisaca i glumaca ispred studija Dizni u Kaliforniji
Štrajk pisaca i glumaca ispred studija Dizni u Kaliforniji

Kompanija Volt Dizni je formirala tim koji će izučavati veštačku inteligenciju i kako se ona može koristiti u celoj industriji zabave, i to u momentu dok se holivudski scenaristi i glumci bore da ograniče upotrebu ove tehnologije. Još pre štrajka scenarista, ova firma je početkom godine pokušavala da razvije sopstvene AI alate, ali i u partnerstvu sa drugim kompanijama, navela su tri izvora za Rojters.

Kao dokaz za ovo interesovanje se navodi da Dizni trenutno ima oglas za 11 poslova, u kojima traži kandidate koji imaju iskustva sa AI ili sa mašinskim učenjem. Poslovi koji su oglašeni se tiču svakog dela kompanije, od studija, preko tematskih parkova, inženjerskih pozicija pa sve do televizijskih sadržaja i marketinškog tima, u kojima se traži da se izgradi sistem nove generacije za oglašavanje, koji će biti napravljen pomoću veštačke inteligencije, sudeći prema opisu oglašenih radnih mesta.

Portparol Diznija odbio je da komentariše.

Jedan od izvora, aktivista koji radi u kompaniji i koji je tražio anonimnost zbog osetljivosti situacije, naveo je da poznate kompanije, kao što je Dizni moraju ili da shvate AI ili rizikuju da budu prevaziđene. On smatra da veštačka inteligencija može da utiče na povećane troškove filmske i televizijske produkcije, koja može da dođe i do 300 miliona dolara za velike filmske projekte kao što je "Indijana Džons i artefakt sudbine" i "Mala sirena". Za takve budžete potrebno je da se isplate u bioskopima. Ušteda bi vremenom mogla da se sagleda, navodi ovaj izvor.

Kada je u pitanju posao sa tematskim parkovima, AI bi mogla da unapredi korisničku podršku, ali i da stvori nove atrakcije, naveo je drugi izvor, kao i nekadašnji kreativac Diznija, koji je odbio da se predstavi, jer nema dozvolu da govori za medije. Taj kreativac govorio je o Projektu Kiwi, koji koristi mašinsko učenje da stvori Bejbi Grut, robota koji imitira lik iz "Čuvara galaksije", kako osobine, tako i pokrete.

Štrajk glumaca ispred studija Diznija u Kaliforniji (Foto: Richard Shotwell/Invision/AP)
Štrajk glumaca ispred studija Diznija u Kaliforniji (Foto: Richard Shotwell/Invision/AP)

Mašinsko učenje, deo AI koji pruža kompjuterima mogućnost da uče bez programiranja, daje informacije o sistemima za posmatranje, tako da može da prepozna objekte. Jednog dana, takav Bejbi Grut će moći da se druži sa posetiocima parka, navodi kreativac.

Veštačka inteligencija je postala bure baruta u Holivudu, gde je scenaristi i glumci vide kao pretnju za njihove poslove. To je centralno pitanje u pregovorima studija i sa piscima i sa glumcima, koji su u štrajku. Dizni je jako pazio kako u javnosti govori o AI. Stručnjaci za vizuelne efekte koji su radili na poslednjem "Indijani Džonsu" naveli su da je više od 100 umetnika bilo angažovano kako bi čitave tri godine "podmlađivali" Harisona Forda, kako bi glumac koji je u svojim osamdesetim izgledao kao kad je bio mlad u prvim minutima filma.

Parobrod Vili

Dizni je ulagao u tehnološke inovacija od samih početaka. Počelo je 1928. godine sa prvim crtanim filmom koji je imao i muziku, "Parobrod Vili". Sada ima više od 4.000 patenata koji se koriste u temattskim parkovima, filmovima i propratnom promotivnom materijalu, prema podacima američkog Zavoda za patente.

Bob Ajger, u drugom mandatu na čelu Diznija, naveo je da je korišćenje tehnologije jedno od njegova 3 prioroteta, kada je prvi put postao izvršni direktor 2005. godine. Tri godine kasnije, kmpanije je najavila da će raditi veliko istraživanje i razvoj sa najboljim univerzitetima u svetu, finansirala je laboratorije na švajcarskom Federalnom institutu tehnologije u Cirihu, kao i Karnegi Melon univerzitetu u Pirsburgu u Pensilvaniji. Laboratorija u Pitsburgu je zatvorena 2018. godine.

Diznijeva grupa za istraživanje je napravila tehnologiju za fabrikovanu realnost, koja se zove "Magic Bench" pomoću koje ljudi mogu da budu sa virtuelnim likovima na ekranu, ali bez upotrebe specijalnih naočara. U Švajcarskoj, Dizni istražuje mogućnosti AI, mašinskog učenja i vizuelnih efekata, prema podacima sa sajta. Poslednju deceniju kreira "digitalne osobe", za koje kaže da ne mogu da se razlikuju od pravih ljudi, ili pak izmišljene likove, kojima rukovode glumci. Ova tehnologija koristi se da bi se pravili digitalni efekti, a ne da se zamene glumci, navodi izvor koji je upoznat sa temom.

Njihov sistem "Meduza" je korišćen da rekonstruiše lica glumaca bez tradicionalnih filmskih tehnika, i to u više od 40 filmova, kao što je Marvelov "Crni Panter: Vakanda zauvek".

"Ispitivanje AI kod Diznija traje već duže vreme i bavi se svim stvarima o kojima se sada javno diskutuje: Da li može nešto da nam pomogne kada pravimo filmove, ili igrice ili robote u tematskim parkovima sa kojima bi posetioci mogli da pričaju", naveo je jedan od bivših šefova u Dizniju.

Hao Li, izvršni direktor i suosnivač Pinscreen, kompanije sa sedištem u Los Anđelesu koja stvara AI avatare, kaže da je radio na mnogim projektima sa Diznijevim laboratorijama, dok je studirao u Cirihu od 2006. do 2010.

"Oni ispituju sve što može da ima veze sa ljudskim performansama, stvaraju digitalna lica. Neke od tih tehnika će delovi Diznija da usvoje", kaže Li.

XS
SM
MD
LG