Linkovi

Holivudske zvezde uplatile milione dolara pomoći glumcima u štrajku


Džordž Kluni i Džulija Roberts na svetskoj premijeri filma "Karta za raj" u Londonu, u avgustu 2022 (FOTO: Scott Garfitt/Invision/AP)

Grupa holivudskih zvezda sa najvećim zaradama, poput Džordža Klunija i Meril Strip, donirala je po milion dolara ili više za podršku koleginicama i kolegama bez posla dok njihov štrajk ulazi u četvrtu nedelju, saopštila je u dobrotvorna fondacija njihovog sindikata.

Štrajk Udruženja filmskih glumaca (SAG-AFTRA) i obustava rada filmskih i TV scenarista koji su počeli u maju zbog plata i pretnje korišćenja veštačke inteligencije, zaustavili su američku filmsku i televizijsku produkciju.

“Dupli štrajk” holivudskih glumaca i scenarista, prvi od 1960. godine – koštao je industriju zabave i kalifornijsku ekonomiju nekoliko miliona dolara dnevno, a štrajkači su ostali bez plata.

Kluni, Strip, Met Dejmon, Leonardo di Kaprio i Dvejn „Stena“ Džonson, Nikol Kidman, Džulija Roberts, Opra Vinfri i drugi dali su po milion dolara ili više za SAG - Fond za podršku glumcima Fondacije AFTRA.

Neprofitna fondacija je prikupila više od 15 miliona dolara u protekle tri nedelje kako bi pomogla "hiljadama predstavnika glumačkog esnafa" koji se suočavaju sa ekonomskim teškoćama, navodi se u saopštenju.

„Industrija zabave je u krizi i SAG-AFTRA fondacija trenutno obrađuje ogroman broj zahteva za hitnu pomoć – stiglo ih je 30 puta više nego uobčajeno“, saopštila je Kortni B. Vens, predsednica fondacije.

Cilj programa organizacije je da „osigura da izvođači kojima je pomoć potrebna ne izgube domove, da imaju mogućnost da plate komunalije, kupuju hranu za porodice, imaju za lekove i plate račune za lekara“, objasnila je Vens.

Iako su neki glumci odlično plaćeni, Fran Drešer, predsednica SAG-AFTRA, ove nedelje rekla da 86 odsto od 160.000 članova sindikata zarađuje manje od 26.500 dolara godišnje, objavio je list Njujork Tajms.

Štrajk glumaca na Tajms skveru u Njujorku
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Štrajkovi su doveli do zatvaranja filmskih produkcija, ukinute su glamurozne premijere, a događaji poput dodele Emi nagrada odloženi jer je zvezdama zabranjeno da promovišu TV serije.

Zahtevi sindikata usredsređeni su na veće plate u eri strimovanja i pretnje koju veštačka inteligencija predstavlja za karijere članova i buduće prihode.

Predstavnici filmskih studija saopštili su da moraju da smanje troškove kako bi se nosili sa ekonomskim pritiscima.

Dok je sindikat scenarista spreman da se vrati pregovorima, glumci su i dalje u ćorsokaku sa velikim kompanijama kao što su Netfliks i Dizni, koje predstavlja Alijansa filmskih i televizijskih proizvođača (AMPTP).

„Nismo se čuli sa predstavnicima AMPTP-a od 12. jula kada su nam rekli da neće biti voljni da nastave pregovore još neko vreme“, rekao je Dankan Krebtri-Ajrland, glavni pregovarač SAG-AFTRA, za sajt Dedlajn.

XS
SM
MD
LG