Linkovi

Njujork: Štrajk filmskih zvezda na Tajms skveru, među njima Čestejn, Krenston, Bušemi...


Brajan Krenston govori na skupu SAG-AFTRA u Njujorku (Foto: Charles Sykes/Invision/AP)
Brajan Krenston govori na skupu SAG-AFTRA u Njujorku (Foto: Charles Sykes/Invision/AP)

Udruženje filmskih glumaca i američke Federacije radio i televizijskih umetnika SAG-AFTRA održalo je najveće okupljanje do sada u utorak na Tajms skveru u Njujorku, kome je prisustvovao i najveći broj filmskih zvezda.

Oni su hteli da pokažu solidarnost sa kolegama koji su 12 dana u štrajku.

Džesika Čestejn na skupu u Njujorku (Foto: Charles Sykes/Invision/AP)
Džesika Čestejn na skupu u Njujorku (Foto: Charles Sykes/Invision/AP)

Među okupljenima su bili Brajan Krenston, Džesika Čestejn, Brendan Frejzer, Stiv Bušemi, Elen Burstin, Vendel Pirs, Rejčel Zegler, Majkl Šenon, Džejn Kurtin, Kristijan Slejter i Kloi Grejs Morec.

Oni su zauzeli celi jedan blok, a glumci i njihovi predstavnici održali su vatrene govore na bini u centru Tajms skvera, dok su ih turisti posmatrali, a vozila u prolazi trubila su u znak podrške.

"Imam poruku za gospodina Ajgera", naveo je Krenston, misleći na izvršnog direktora Diznija, Boba Ajgera.

"Gospodine, znam da na drugačiji način gledate na ovo. Ne očekujemo da razumete ko smo mi, ali želimo da nas čujete, i više od toga, da slušate kada kažemo na mi nećemo dopustiti da nam se poslovi oduzmu i daju robotima. Nećemo vam dozvoliti da nam oduzmete pravo da radimo i zaradimo za pristojan život".

Štrajk glumaca na Tajms skveru u Njujorku
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Skup se održao blizu brodvejskih pozorišta, a budući da je okupio mnogo talentovanih ljudi, govori na protestu su bili drugačiji.

Glumac iz "Avatara" Stiven Lang citirao je Frederika Daglasa, Vendel Pirs recitovao je Semjuela Beketa. Tajtus Burdžes nije govorio, on je pevao pesme Stivena Sondhajma.

F. Marej Abraham i Kristin Baranski (Foto: Charles Sykes/Invision/AP)
F. Marej Abraham i Kristin Baranski (Foto: Charles Sykes/Invision/AP)

Erijan Moajed, koji u seriji "Naslednici" igra investitora Stjuia Hoseinija, uporedio je likove iz popularne serije HBO sa šefovima studija sa kojima glumci pregovaraju.

"Ovi ljudi kao da nisu gledali "Naslednike"! To je serija o vama", naveo je Moajed.

Kristin Baranski iz serija "Dobra žena" i "Dobra borba" se takođe držala svojih likova.

"Nećemo da živimo u korporativnom feudalizmu. Vreme je, jednostavno je vreme da učinimo pravu stvar. Naš doprinos neće biti potcenjen i nećemo biti pljačkani. Hajde da se borimo za dobru borbu", zaključila je Baranski.

Ranije ovog meseca, glumci su se pridružili štrajku pisaca koji je počeo u maju. Ovo je prvi put da su oba udruženja obustavila rad od 1960, što je zaustavilo skoro svu televizijsku i filmsku produkciju. Glumci navode da je revolucija striming servisa izmenila plaćanja, tantijeme i radne uslove. Takođe, traže zaštitu od korišćenja veštačke inteligencije, ali i povećanja programima zdravstvene zaštite i penzijama.

"Naša industrija je drastično promenila. Mi nemamo isti biznis model kao pre 10 godina. I iako priznaju da to jeste tačno u današnjoj ekonomiji, bore se kako znaju i umeju da ostanu u istom ekonomskom sistemu koji je prevaziđen. Hoće da nas vrate u prošlost. Mi ne možemo i nećemo tako. Ono što tražimo u pregovorima nije neracionalno. Nije nepošteno", rekao je Krenston.

Brendan Frejzer (Foto: Charles Sykes/Invision/AP)
Brendan Frejzer (Foto: Charles Sykes/Invision/AP)

Alijansa filmskih i televizijskih producenata, koja pregovara u ime studija, rekla je da je ponudila glumcima velkodušnu ponudu koja podrazumeva najveći skok u rastu minimalne zarade u poslednjih 35 godina, izmedju ostalih beneficija. Od kada su pregovori propali, a SAG-AFTRA započeo štrajk, nema zakazanih novih razgovora

"Mi jesmo obustavili rad, ali sam ja njima rekao 12. jula da smo spremni da razgovaramo sutra i svaki dan dok ne postignemo dogovor. Jedini razlog zašto nismo tamo je što su te kompanije rekle da ne žele da imaju posla sa ljudima koji nisu civilizovani i zato što su te kompanije rekle da nisu spremne da razgovaraju neko vreme", rekao je Dankan Krebtri Ajrlend, glavni pregovarač SAG-AFTRA.

Mnogi glumci posmatraju štrajk vrlo lično. Slejter je naveo da je zdravstvena zaštita koju nudi udruženje dugo održavalo njegovog oca u životu. Njegov tata, Majkl Hokins umro je prošlog novembra.

XS
SM
MD
LG