Linkovi

Holivudski glumci se pridružili scenaristima, u ponoć stupili u štrajk


Glumci i komičari Tina Fej i Fred Armisen pridružili su se članovima udruženja američkih scenarista na protestu ispred Silverkap studija u Njujorku, 9. maja 2023.

Lideri sindikata holivudskih glumaca glasali su da se pridruže scenaristima u prvom zajedničkom štrajku u više od šest decenija. Oni su prekinuli snimanja širom industrije zabave, nakon što su propali pregovori o novom ugovoru sa studijima i servisima za strimovanje.

Lideri sindikata kažu da su zbog modela strimovanja, koji je proteklih godina preuzeo filmsku i TV industriju, glumci prevareni i ostali bez dela svoje zarade, dok se novac preusmerio prema direktorima studija. Predlozi koje su izneli producenti i filmski studiji nisu ni minimalno ispunili njihove zahteve, navodi glumački sindikat.

Holivudski glumci u štrajku zbog plata i veštačke inteligencije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

Dankan Krebtri-Ajrlend, direktor Udruženja filmskih flumaca i američke Federacije radio i televizijskih umetnika (SAG-AFTRA) saopštio je na konferenciji za novinare da je sindikat glasao za prekid rada nekoliko sati nakon što je glumcima istekao ugovor, a razgovori sa Savezom filmskih i TV producenata koji predstavlja poslodavce kao što su Dizni, Netfliks, Amazon i drugi nisu dali rezultate.

Štrajk je uvek poslednje sredstvo", izjavio je. Lideri sindikata su na konferenciji za novinare izjavili da su jednoglasno odlučili da štrajk počne u ponoć. Ispred Netfliksovih kancelarija u Holivudu, scenaristi koji su u štrajku su skandirali "Platite svoje glumce!", čim je štrajk najavljen.

To je prvi štrajk filmskih i TV glumaca od 1980, i prvi put od 1960, kada je Ronald Regan bio predsednik udruženja glumaca, da su dva velika holivudska sindikata u štrajku u isto vreme.

Šta traže glumci?

Decenijama, glumci koji su se, makar samo jednom, pojavili u popularnim TV serijama kao što su "Sajnfeld" ili "The Office", mogli da računaju da će ponovo biti plaćeni kada se serija bude reprizirala, što bi im donelo zaradu u vreme kada nisu mogli da nađu posao.

Zbog modela strimovanja, taj izvor prihoda je u veikoj meri presušio i zato glumci žele dugoročni udeo u prihodima od popularnih serija.

To je jedno od zajedničkih pitanja za glumce i scenariste koji su od ranije u štrajku. I za jedne i za druge, prelazak na strimovanje je značio da se serije prikazuju u kraćem vremenskom rasponu, a sa dužim pauzama, što znači i da imaju manje posla. Glumci i scenaristi takođe ističu da je inflacija nadmašila povišice koje su predviđene njihovim ugovorima. A za sve to vreme, kažu glumci, direktori studija dobijali su velike bonuse.

Poslodavcima su prioritet pohlepa i Vol strit i zaboravili su na ključne saradnike koji pokreću celu mašineriju", rekla je glumica i predsednica SAG-AFTRA Fren Drešer. "Sram ih bilo. Oni su na pogrešnoj strani istorije."

Premijera filma Kristofera Nolana "Openhajmer" u Londonu je pomerena sat vremena kako bi glumačka ekipa mogla da izađe na crveni tepih pre nego što je odbor udruženja saopštio odluku o štrajku.

Demonstranti ispred sedišta Netfliksa u trenutku kada je objavljeno da i holivudski glumci stupaju u štrajk, 13. jula 2023. (Foto: AP/Mark J. Terrill)
Demonstranti ispred sedišta Netfliksa u trenutku kada je objavljeno da i holivudski glumci stupaju u štrajk, 13. jula 2023. (Foto: AP/Mark J. Terrill)

Protest glumaca takođe baca senku na predstojeću 75. dodelu Emi nagrada, za koje su nominacije saopštene dan ranije.

Šef Diznija Bob Ajger je upozorio u četvrtak da bi štrajk glumaca imao "veoma štetan efekat na celu industriju".

"Ovo je najgori momenat na svetu za novi poremećaj u industriji", izjavio je Ajger za TV mrežu CNBC. "Postoji stepen očekivanja (u glumačkim esnafima) koji jednostavno nije realističan".

Pre nego što su pregovori počeli 7. juna, 65.000 glumaca koji su glasali je ubedljivom većinom ovlastilo lidere sindikata da ih povedu u štrajk, kao što je Udruženje američkih scenarista učinilo kada je njihov ugovor istekao pre više od dva meseca.

Kada se krajem juna približio rok za obnovu ugovora, više od 1.000 članova sindikata, među kojima su Meril Strip, Dženifer Lorens i Bob Odenkerk pridodali su svoja imena pismu u kome su liderima sindikata pokazali da su spremni da štrajkuju.

Pored pitnaja honorara, pregovori su se odnosili i na beneficije i pretnju neregulisane upotrebe veštačke inteligencije.

Predsednica SAG-AFTRA, glumica Fren Dešner i glumac Ben Vajher na pres konferenciji su objavili da Udruženje filmskih glumaca i Federacija TV i radio umetnika stupa na štrajk u ponoć 13. jula 2023. (Foto: AP/Chris Pizzello)
Predsednica SAG-AFTRA, glumica Fren Dešner i glumac Ben Vajher na pres konferenciji su objavili da Udruženje filmskih glumaca i Federacija TV i radio umetnika stupa na štrajk u ponoć 13. jula 2023. (Foto: AP/Chris Pizzello)

Udruženje filmskih i TV producenata, koje pregovara u ime Netfliksa, Diznija i drugih kompanija, saopštilo je da je "duboko razočarano što su predstavnici SAG-Aftra odustali od pregovora." Grupa navodi da je ponudila "istorijsko povećanje plata" i "revolucionarni predlog u oblasti veštačke inteligencije koji štiti glumce". Glumci su se brinuli da bi njihovi "digitalni likovi" mogli da se koriste bez njihove dozvole ili odgovarajuće nadoknade.

SAG-AFTRA predstavlja više od 160.000 filmskih glumaca, TV novinara, voditelja i kaskadera. Štrajk će uticati na samo 65.000 glumaca iz TV i filmskih produkcija koji su, pred početak pregovora sa studijima, svojim liderima ubedljivom većinom glasanja dali ovlašćenje da proglase štrajk. Glumci sa Brodveja saopštili su da će biti "solidarni" sa kolegama iz SAG-AFTRA udruženja.

11.500 članova Udruženja američkih scenarista je u štrajku od kada im je istekao ugovor a pregovori sa studijima propali 2. maja. Rešenje još nije na vidiku, a čak nisu ni planirani novi pregovori. Zbog štrajka se sada emituju beskonačne reprize večernji tok-šou programa, poremećena je proizvodnja većeg dela TV serija koje bi trebalo da se emituju tokom jeseni, i zaustavljen rad na visokobudžetnim filmovima.

XS
SM
MD
LG