Linkovi

Hodžis: Stvari na Balkanu se neće same od sebe popraviti


Nedavno imenovanje Metjua Palmera, za specijalnog izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan, pokazuje koliko je američkoj diplomatiji važno nalaženje rešenja za dugotrajno pitanje odnosa Srbije i Kosova, smatra general američke vojske u penziji Bendžamin Hodžis, koji je veoma angažovan u vezi sa tim pitanjem. U razgovoru za Glas Amerike, Hodžis je takođe pozdravio obnovljena nastojanja SAD da doprinesu rašavanju ne samo zamršenih odnosa Srbije i Kosova, već i stabilizaciju šireg regiona, ukljujući Bosnu i Hercegovinu, kao i učvršćivanje evropskog puta Severne Makedonije.

General Hodžis učestvovao je na godišnjoj konferenciji Centra za analizu evropske politike sa sedištem u Vašingtonu. Prvo pitanje koje smo mu postavili odnosilo se na važnost postavljenja zamenika pomoćnika državnog sekretara, Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Hodžis smatra da to imenovanje naglašava odlučnost američke strane da se reši naizgled nerešivi spor.

„Palmerovo imenovanje važno je iz dva razloga. Prvo, dokaz je ozbiljnosti odnosa Amerike prema regionu. Kada SAD upućuju specijalnog izaslanika to je poruka svim stranama da nam je stalo da pomognemo rešavanju pitanja. A kada je osoba kalibra i kvaliteta kao Palmer, to je takođe signal, koji svi mogu da protumače - da se ne radi o rutinskom popunjavanju mesta, već o ličnosti od velike vrednosti. Sve u vezi sa njim je pozitivno“.

Prema Hodžisovim rečima, celokupan region Zapadnog Balkana je izuzetno važan:

„Region je deo nadmetanja velikih sila. Smatram da Moskva preduzima koliko god može da teren ostane nestabilan. Nije zainteresovana za bilo kakvo stabilizovanje regiona. Sjedinjene Države bez sumnje moraju da se angažuju. Stvari se neće same od sebe popraviti“, kaže Hodžis i dodaje:

„Želim da istaknem da su američki vojnici raspoređeni na Kosovu još od 1999. Njihova dužnost je stabilizacija i jačanje bezbednosti u ovom regiona. Prilike nisu savršene, ali nesporno je da kada Amerika vojno, što znači odlučno, stane iza nečega, spremna je i da uloži značajna sredstva. Američki vojnici su još tu, većina u vojnoj bazi Bondstil. Oni svojim prisutvom sada takođe stvaraju bezbedan prostor, u kojem izabrani zvaničnici dve strane mogu da preduzimaju potrebne korake“.

Hodžis često ponavlja da je jedan od ključnih uslova za uspeh razgovora Beograda i Prištine stvaranje prostora u kojem predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski lider Hašim Tači mogu da vode pregovore bez spoljnih ili unutrašnjih pritisaka sa bilo čije strane.

Upitan da li su tačne vesti iz kuloara da Vašington priprema određene ekonomske aranžmane i za Srbiju i za Kosovo, Hodžis je odgovorio:

„Neophodan je konkretan ekonomski podsticaj koji Vučić i Tači mogu odmah da pruže svojim građanima, kao dokaz da uspešan rasplet spora utire put do boljeg života i višeg standarda. Amerika i Evropa, upravo u tom smislu treba da pruže pomoć. To je uslov da poruke dvojice lidera budu i kredibilne kada narodu obećavaju da put na koji ih kao lideri pozivaju - vodi tome“.

U međuvremenu, dosadašnji neuspesi predsednika Vučića i Tačija da postignu dogovor o normalizaciji samo su pojačali strepnje od diplomatske stagnacije, političkog radikalizma i regionalne nestabilnosti, zaključuje Bendžamin Hodžis.

XS
SM
MD
LG