Linkovi

Vojna saradnja Srbije i SAD se unapređuje


Arhiva - Tenkovi Vojske Srbije tokom vojne bežbe u Nikincima, povodom obeležavanja 72. godišnjice od kapitualcije nacističke Nemačke u Drugom svetsku ratu. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Arhiva - Tenkovi Vojske Srbije tokom vojne bežbe u Nikincima, povodom obeležavanja 72. godišnjice od kapitualcije nacističke Nemačke u Drugom svetsku ratu. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Ministar odbrane Zoran Ðorđević i komandant Kopnene vojske Evropske komande Oružanih snaga SAD, general-potpukovnik Frederik Hodžis, ocenili su danas da u bilateralnoj vojnoj saradnji poseban značaj ima realizacija zajedničkih vežbi koje su usmerene na unapređenje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije (VS).

Saradnja VS i oružanih snaga SAD ima značajno mesto u ukupnim bilateralnim odnosima, i stalno se unapređuje, navodi se u saopšenju Ministarstva odbrane.

"Izuzetno smo zadovolni bilateralnom vojnom saradnjom sa SAD i nije retkost da se na obe strane upravo vojno-vojni odnosi ocenjuju kao najbolje razvijen segment sveukupnih bilateralnih odnosa naših država,” naveo je Ðorđević.

Kao vid odlične saradnje dveju strana istaknuta je saradnja u oblasti obuke inžinjerijskih jedinica i razvoja baze "Jug", dok je o obuci u CUK ABHO u Kruševcu razgovarano kao o jednom od modela buduće saradnje, kao i zajedničkom angažovanju medicinskih timova u Angoli, navodi se u saopštenju.

General-potpukovnik Hodžis je preneo veoma pozitivne utiske o saradnji koju KoV EK OS SAD ima sa VS i naglasio izuzetan profesionalizam i obučenost pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske.

On je istakao je značaj zajedničkih vežbi i obuke pripadnika kopnenih vojski dveju zemalja, uz očekivanje da će se kvalitet i kvantitet zajedničkih vežbi, kao i drugih oblika saradnje održati na visokom nivou.

General-potpukovnik Hodžis imao je odvojeni sastanak sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem, komandantom KoV Vojske Srbije general-potpukovnikom Milosavom Simovićem, sa načelnikom Vojne akademije general-majorom Goranom Zekovićem, dok je za predstavnike Škole nacionalne odbrane održao predavnje na Vojnoj akademiji.

U Sarajevu je danas i pravni ataše FBI-ja u Bosni i Hercegovini Džon A. Bivon uručio načelniku Uprave za međunarodnu operativnu policijsku saradnju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Milanu Dimitrijeviću zahvalnicu za saradnju prilikom hapšenja dvoje osumnjičenih na osnovu međunarodne poternice Interpola u Vašingtonu.

Osumnjičeni za trgovinu narkoticima i bankovnu prevaru efikasnim radom srpske policije uhapšeni su u Srbiji i, u postupku ekstradicije, ove godine izručeni SAD.

XS
SM
MD
LG