Linkovi

Norveška podržava evrointegracije Srbije


Arhiva - Premijerka Srbije Ana Brnabić
Arhiva - Premijerka Srbije Ana Brnabić

Iako nije članica Evropske unije, Norveška će nastaviti da podržava evropske integracije i reforme u Srbiji, rekla je u ponedeljak premijerka Norveške Erna Solberg u Beogradu, tokom zvanične posete Srbiji.

Solberg je, posle sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, rekla da Norveška ostaje posvećena stabilnosti Zapadnog Balkana, navodeći da Srbija ima ključnu ulogu u toj saradnji, prenose mediji. Ona je rekla i da podržava formiranje regionalne ekonomske oblasti, na putu zemalja regiona ka članstvu u EU.

Brnabić je rekla da je Norveška važan partner Srbije po pitanju regionalne stabilnosti i da je to zemlja na čijem primeru se vidi da može dobro da se saradjuje sa susedima uprkos burnoj prošlosti.

Srbija je priznata destinacija za norveške kompanije, ali je potrebno stvoriti predvidive uslove i fer plej za poslovanje svih stranih investitora u Srbiji, rekla je premijera Norveške.

Takođe, Norveška jedan od najvećih bilateralnih donora Srbije, kao i da polovina ukupne razvojne pomoći te zemlje ide u razvoj ekonomsko nerazvijenih delova Srbije, rekla je premijerka Srbije.

A na predavanju koje održala na Fakultetu političkih nauka, premijerka Norveške je ocenila je da je Srbija važan partner Norveške u njenim naporima da promoviše ujedinjenu Evropu, jer je Zapadni Balkan koji napreduje u razvoju demokratije i vladavine prava i koji je bliže povezan sa Evropskom unijom, dobar za celu Evropu.

"Nestabilnost i sukobi u jednom uglu Evrope, uticaće na ceo kontinent. Saradnja je stvar solidarnosti među zemljama, ali i stvar nacionalnog interesa. Više od 60 godina, saradnja je podsticala bezbednost i prosperitet u većini delova Evrope. Istovremeno, kao što i sami znate, Evropa je iskusila ratove i sukobe u ovom regionu, kao i u Gruziji i Ukrajini", rekla je Solbergova.

Tokom posete Kući ljudskih prava i demokratije u Beogradu, Brnabić i Solberg susrele su se s predstavnicima civilnog društva sa kojima su razgovarali o socijalnim i ekonomskim pravima.

Premijerka Srbije je ponovila da EU nije važna samo zbog fondova i da ona nije samo ćup pun novca. EU neće doneti boljitak, nova radna mesta, bolji standard, ako se sami ne promenimo, istakla je Brnabićeva.

Poručila je da će uvek ostati otvorena za dijalog sa nevladinim organizacijama i da se ne plaši kritika, te da treba sučeliti mišljenja o različitim stvarima. Vlada se, rekla je Brnabić, trudi da poboljša pravni okvir, ali je potrebno i da se ti zakoni primenjuju u praksi.

XS
SM
MD
LG