Linkovi

Marković: Napredak Crne Gore u integracijama suštinski napredak i za EU


Dusko Markovic Montenegro PM

Crnogorski premijer Duško Marković poručio je u ponedjeljak da bi ispunjenje ambicija Crne Gore u evropskim integracijama predstavljalo suštinski napredak i za EU, saopštila je Vlada.

Govoreći na sastanku sa ambasadorima zemalja EU I Zapadnog Balkana, Marković je ocijenio da je Crna Gora prešla veliki put u procesu evropskih integracija i dodao da je ambicija zemlje dobijanje “završnih mjerila za poglavlja 23 i 24, uz prethodno ispunjenje privremenih mjerila”, prenosi Služba za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore.

«Ovdje, da tako kažem, želimo da budemo ambiciozni, kako mi, tako i austrijsko predsjedavanje EU, u zajedničkom interesu, i da ostvarimo uspjeh koji će značiti suštinski napredak procesa pregovora sa zemljom koja je na čelu pregovaračkog procesa u ovom trenutku u regionu“, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore na sastanku koji je organizovala Ana Jankovic, ambasadorka Austrije, države koja je preuzela predsjedavanje Savjetom Evropske unije.

Premijer je čestitao Austriji i izrazio zahvalnost na tome što je jedan od prioriteta u njenom predsjedavanju Zapadni Balkan, kao i Bugarskoj na zalaganju za region i održavanju prvog samita lidera EU-Zapadni Balkan nakon petnaest godina, navodi se u saopštenju.

Marković je izrazio zahvalnost EU za promovisanje politike proširenja kao jedne od svojih najvrijednijih politika, i ocijenio da Brisel na taj način «šalje poruku regionu da vjeruje u njega».

«Odluka o otvaranju pregovora sa Albanijom i Makedonijom, iako ne možda ono što bismo svi željeli kao idealno rješenje, je realno u ovom trenutku, i mi to pozdravljamo. Važno je da je proces nepovratan», rekao je Marković i dodao da je Crna Gora spremna da nastavi da dijeli svoje dragocjeno iskustvo sa svojim susjedima. «Sutra ćemo sa Albanijom imati prvu zajedničku sjednicu dvije Vlade (u Skadru)“

On je rekao da je nezaobilazni prioritet Crne Gore oblast vladavine prava, navodeći da «mi smo sa posebnom pažnjom pristupili sagledavanju preporuka iz Izvještaja Evropske komisije, i najavio «realizaciju najvećeg broja aktivnosti» do novembra.

Premijer Marković je govorio i o dostignućima Crne Gore na planu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i izrazio zadovoljstvo zbog povratka većine opozicionih stranaka u parlament.

„Drago mi je da je većina opozicionih partija potpuno prekinula bojkot rada Parlamenta, koje je jedino mjesto na kojem se može i treba voditi politički dijalog», saopštio je Marković. Ostaje nada da će se i preostali opozicioni poslanici vratiti u zakonodavni organ i da će svi skupa uzeti učešće i u radu radnih tijela, osim učešća u radu Plenuma».

Prema njegovim riječima, crnogorska vlast je spremna na dijalog sa opozicijom o reformi izbornog zakonodavstva, za koje je potrebna apsolutna većina glasova u parlamentu, kao i drugih relevantnih pitanja u društvenom interesu.

Ambasadorka Austrije, Ana Janković, rekla je na početku sastanka da Crna Gora u prednjači u procesu evropske integracije, i da Austrija ostaje čvrsto posvećena članstvu svih šest država Zapadnog Balkana članstvu u Evropskoj uniji i to na osnovu mjerljivih rezultata.

Vladina Služba za odnose sa javnošću navodi da je, tokom razgovora premijera i diplomata zemalja EU, “više ambasadora iskazalo zadovoljstvo činjenicom da se dio opozicije vratio u Skupštinu”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG