Linkovi

Gvineja: Specijalne jedinice tvrde da su preuzele vlast, Ministarstvo odbrane demantuje


Specijalne jedinice tvrde da su preuzele vlast u Gvineji
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Vojno vozilo na ulicama gvinejske prestonice Konakrija (Foto: REUTERS/Saliou Samb)

Specijalne jedinice vojske Gvineje svrgle su sa vlasti predsednika države Alfu Kondea. Javnosti je predočeno da je raspuštena Vlada, suspendovan Ustav i zatvorene državne kopnene i vazdušne granice.

Ujedinjene nacije i Nigerija, najdominantnija afrička država, kritikovale su preuzimanje vlasti silom.

Mamadi Dumbuja, glavnokomandujući elitnom državnom vojnom jedinicom, izjavio je da su, kako je ukazao, siromaštvo i endemska korupcija naveli snage koje predvodi da smene Kondea sa funkcije.

"Raspustili smo vladu i institucije. Pozivamo braću po oružju da se pridruže narodu", rekao je Dumbuja u obraćanju na državnoj televiziji, ogrnut zastavom Gvineje i okružen somoricom naoružanih vojnika.

"Zajedno ćemo napisati novi Ustav", dodao je u obraćanju.

Tome je prethodila pucnjava i borbe u blizni predsdedničke palate u gvinejskoj prestonici Konakri.

Fotografija koja prikazuje navodno zarobljenog predsednika Kondea - čija autentičnost nije potvrđena
Fotografija koja prikazuje navodno zarobljenog predsednika Kondea - čija autentičnost nije potvrđena

Istovremeno, na društvenim mrežama pojavili su se snimci koji prikazuju predsednika Kondea koga su u spavaćoj sobi okružili pripadnici specijalnih snaga. Agencija Rojters nije uspela da potvrdi verodostojnost tih video zapisa. Konde, čije boravište je trenutno nepoznato, osvojio je treći mandat oktobra 2020. pošto je promenio Ustav - što mu je omogućilo da se ponovo kandiduje za predsedničku funkciju.

To je izazvalo proteste opozicije koji su prerasli u nasilje čemu je prethodilo značajno uvećanje poreza čiji je cilj bilo povećanje budžetskih priliva. Cena goriva porasla je za 20 odsto - izazivajući nezadovoljstvo brojnih građana.

Za sada nije poznato da li je Dumbuja u potpunosti preuzeo vlast u Gvineji - pošto je Ministarstvo odbrane tokom dana reagovalo tvrdnjama da je napad na predsedničku palatu odbijen.

"Predsednička straža, koju su podržali vojnici lojalni državnim odbrambenim snagama sprečila je pretnju i odbila grupu napadača. Akcije se nastavljaju kako bi se uspostavio mir", navodi se u saoštenju Ministarstva odbrane.

Rojters javlja i da su pre reagovanja gvinejskog Ministarstva odbrane objavljeni i video snimci patroliranja vojnih vozila ulicama Konkarija.

Jedan vojni izvor posvedočio je da je zatvoren jedini most koji povezuje kopno sa područjem Kalua – u kom se nalazi većina državničkih zdanja i ministarstava. Brojne, teško naoružane vojne snage, bile su raspoređene u zdanju palate, naveo je isti neimenovani izvor za agenciju Rojters.

Ulice gvinejske prestonice u danu kada je objavljeno da je u toj državi izvršen prevrat
Ulice gvinejske prestonice u danu kada je objavljeno da je u toj državi izvršen prevrat

Gvineja je održivi ekonomski razvoj, za vreme mandata Kondea, ostvarila zahvaljujući bogatstvu boksitom, zlatom i dijamantima - iako Rojters ukazuje da je mali broj građana imao neposredne koristi od toga.

Aktuelni predsednik Alfa Konde na vlasti je od 2010. godine. Tokom 2011. preživeo je pokušaj atentata.

Gvineja je bivša francuska kolonija koja je unutrašnju samoupravu stekla 1956, a nezavisnost je proglašena 1958. godine. Tokom šezdesetih godina prošlog veka Gvineja je bila članica Pokreta nesvrstanih - zalagala se za dekolonizaciju i uzajamnu saradnju afričkih zemalja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG