Linkovi

Najveća cenzura u Eritreji


Logo Komiteta za zaštitu novinara
Logo Komiteta za zaštitu novinara

Eritreja je zemlja u kojoj postoji najveća cenzura medija na svetu, navodi se u novom izveštaju Komiteta za zaštitu novinara, objavljenom povodom sutrašnjeg obeležavanja Svetskog dana slobode medija.

Eritreja je izbila na čelo liste zbog zabrane stranih medija i “uvodjenja diktatorske kontrole nad radom domaćih novinara.” Prema svedočenju lokalnih novinara, vlasti u toj državi medijima odredjuju teme i uglove iz kojih treba da ih obrade.

Na spisku deset država sa najvećom cenzurom slede Severna Koreja, Sirija i Iran. U izveštaju se navodi da je Sirija pojačala ograničenja medijima od prošlog proleća kada je počelo gušenje pobune protiv režima Bašara al Asada. Ostali cenzori na listi su Ekvatorijalna Gvineja, Uzbekistan, Burma, Saudijska Arabija, koja se sada prvi put našla na ovom spisku, Kuba i Belorusija.

Na listi Komiteta za zaštitu novinara nalaze se samo države u kojima postoje direktno nametnute restrikcije rada medija. Istraživanje se zasniva na 15 kriterijuma medju kojima su blokiranje Internet sajtova, restrikcija elektronskog snimanja materijala, odsustvo privatnih ili nezavisnih medija, te ograničenje kretanja novinarima.

XS
SM
MD
LG