Linkovi

Istraživanje među Srbima na Kosovu: Nepoverenje u političare


Arhiva - Glasanje na izborim na Kosovu, 6. oktobra 2019.
Arhiva - Glasanje na izborim na Kosovu, 6. oktobra 2019.

Više od 60 odsto kosovskih Srba ne veruje nijednom srpskom političaru sa Kosova, rečeno je prilikom predstavljanja rezultata istraživanja stavova srpske zajednice na Kosovu.

U istraživanju je učestvovalo 540 osoba iz 10 kosovskih opština sa većinskim srpskim stanovništvom, a više od 55 odsto je izjavilo da u narednih pet godina ne vidi sebe na Kosovu ili da će otići ako im se ukaže prilika.

Više od trećine njih je fakultetski obrazovano, izjavio je autor istraživanja Miodrag Miličević.

Prema njegovim rečima, 92 odsto ispitanika smatra da opšti trendovi na Kosovu ne idu u prilog srpske zajednice.

Skoro 42 odsto učesnika istraživanja navelo je da su nezaposlenost i loša ekonomska situacija najveći problemi sa kojima se suočavaju.

Nešto više od 12 odsto ispitanika tvrdi da ne poseduje kosovska dokumenta. Kosovski Srbi najviše poverenja imaju u Vladu Srbije, a najmanje u vladu u Prištini, kancelariju Evropske unije i Euleks.

Više od 51 odsto učesnika istraživanja smatra da je napuštena ideja o formiranje Srpske zajednice opština, dok gotovo tri četvrtine ne podržavaju ideju razgraničenja.

Damjan Jović iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju je ocenio da je bezbednost najveći izazov za kosovske Srbe, ali da je od 2012. godine evidentan pad međuetničkog nasilja između Srba i Albanaca.

Prema Jovićevim rečima, osim ubistva lidera građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda Olivera Ivanovića, nije bilo incidenata koji bi se mogli okarakterisati kao značajno etničko i političko nasilje.

XS
SM
MD
LG