Linkovi

Bijonse i Tejlor Svift upisale se u istoriju Gremija


Ceremonija povodom dodele 63. nagrade Gremi, u Los Anđelesu, 14. marta 2021.
Ceremonija povodom dodele 63. nagrade Gremi, u Los Anđelesu, 14. marta 2021.

Tejlor Svift i Bili Ajliš osvojile su glavne nagrade na dodeli Gremija u nedelju na ceremoniji na kojoj je, takođe, Bijonse postala najnagrađivanija umetnica u istoriji Gremija.

"Folklore", album iznenađenja Tejlor Svift, izdata tokom zatvaranja zbog pandemije, proglašen je albumom godine, a "Everithing I Vanted" Bili Ajliš osvojio je titulu numere godine. Nedeljna pobeda učinila je Tejlor Svift (31) prvom ženom koja je tri puta ponela album godine.

Bijonsin četirti Gremi u nedelju dovele su njen skor ukupnih pobeda u karijeri na 28, čim je nadmašila prethodni rekord za ženu koju je postavila blugras pevačica Alison Kraus.

Britanska pevačica Dua Lipa osvojila je najbolji pop vokalni album za svoj"Future Nostalgia".

Pisci pesme "I Can't Breathe" R&B umetnici H.E.R pobedili su za pesmu godine. Pesma je napisana kao odgovor na proteste "Životi crnaca su važni" u Sjedinjenim Državama prošlog leta.

Reperka Megan Di Stalion proglašena je za najbolju novu umetnicu. Ta 26-godišnjakinja poznata po promovisanju osnaživanja žena osvojila je još dva Gremija za rep izvođenje singla "Savage", u kojem je učestvovala Bijonse.

Uz domaćina Trevora Noa, hibridna ceremonija bila je prepuna unapred snimljenih i živih nastupa poput Duo Lipe, Tajlor Svift, Post Malouna, Cardi Bi, DaBabi, Blek Pumas i Mikej Gajton.

Spektakl se održavao i u zatvorenom, i na otvorenom, u centru Los Anđelesa, ali uglavnom bez složenih setova i specijalnih efekata koji tradicionalno obeležavaju najviše počasti u muzičkom poslu.

K-Pop bend BTS izgubio je u najboljem pop duetu ili grupnom nastupu protiv Lejdi Gage i Ariane Grande i njihovog singla "Rain on Me", ali je na kraju emisije izveo hit na engleskom jeziku "Dinamite" iz Južne Koreje.

XS
SM
MD
LG