Linkovi

Izvor nemačke Vlade: EU bi trebalo da reaguje na Dodikove poteze


Milorad Dodik, član Predsedništva BiH (Foto: Reuters/Dado Ruvić)
Milorad Dodik, član Predsedništva BiH (Foto: Reuters/Dado Ruvić)

Neimenovani izvor iz nemačke Vlade poručio je da bi Evropska unija trebalo da reaguje na poteze Milorada Dodika, člana Predsedništva Bosne i Hercegovine iz redova srpskog naroda.

Došlo je vreme da Evropska unija pokaže lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku, koji se zalaže za povlačenje Republike Srpske iz ključnih institucija Bosne, da njegovi potezi imaju cenu”, objavila je agencija Rojters, pozivajući se na izvor iz nemačke izvršne vlasti.

Milorad Dodik, kako ukazuje Rojters, nastoji da poništi reforme ostvarene posle rata u Bosni i Hercegovini, okončanog Dejtonskim mirovnim sporazumom, i vrati u upotrebu Ustav iz 1995. godine - prema kom je država imala samo osnovne nadležnosti - dok su ključna ovlašćenja pripadala regionima.

Analena Berbek, nova nemačka ministarka spoljnih poslova, zatražila je u ponedeljak da se Miloradu Dodiku uvedu sankcije.

Nastojanja u vezi sa otcepljenjem su neprihvatljiva, a to znači i za to sam se ovde zalagala, da se postojeći režim sankcija upotrebi protiv gospodina Dodika“, izjavila je Berbek nakon susreta sa šefovima diplomatija EU u Briselu.

Miloradu Dodiku je američki Sekretarijat za finansije 2017. uveo sankcije. One podrazumevaju zabranu putovanja sankcionisane osobe u Sjedinjenim Državama, zamrzavanje imovine u SAD, ali i u svim zemljama koje se pridruže sankcijama.

Lideri EU razgovaraće o stanju na Balkanu na samitu EU u četvrtak.

XS
SM
MD
LG