Linkovi

Pompeo upozorio Kinu zbog američkih novinara u Hongkongu


Honkong uživa poseban status i autonomiju, Foto; (ilustracija) REUTERS/Tyrone Siu - RC27SF9XTMVK
Honkong uživa poseban status i autonomiju, Foto; (ilustracija) REUTERS/Tyrone Siu - RC27SF9XTMVK

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da mu je privuklo pažnju kako je kineska vlada pretila da će se mešati u rad američkih novinara u Hongkongu, saopštio je Stejt department.

"Ti novinari su članovi slobodnih medija, a ne propagandni kadrovi, i njihovo vredno izveštavanje informiše kineske državljane i svet", naveo je sinoć Pompeo.

Kako je rekao, svaka odluka koja se nameće autonomiji Hongkonga i slobodama zagarantovanim zajedničkom kinesko-britanskom deklaracijom, mogla bi da utiče na američki stav o principu "jedna zemlja, dva sistema" i statusu teritorije, prenosi agencija Rojters.

Velika Britanija je vratila Honkong Kini 1997. godine i teritoriji je zagarantovan visok stepen autonomije u narednih 50 godina. Sistem je formiran na bazi posebnog statusa prema američkom zakonu, što je teritoriji doprinelo da postane svetski finansijski centar.

Pompeo je najavio ranije u maju da je Stejt dipartment odložio izveštaj Kongresu o nezavisnosti Honkonga od Kine, koji će omogućiti toj teritoriji da nastavi da uživa specijalni status od strane SAD.

XS
SM
MD
LG