Linkovi

Fridom hausu stigao odgovor Srbije povodom zaključaka izveštaja "Zemlje u tranziciji"


Izveštaj “Zemlje u tranziciji” Fridom hausa je godišnji pregled o demokratskim reformama koje je sprovelo 29, nekada komunističkih država Centralne i Istočne Evrope. (Foto: Freedom house public domain)

Fridom hausu, nevladinoj organizaciji sa sedištem u Sjedinjenim Državama, stigao je odgovor Vlade Srbije povodom zaključaka objavljenim u izveštaju “Zemlje u tranziciji 2020”, rečeno je Glasu Amerike u toj organizaciji.

“Primili smo pismo Vlade Srbije, koje ćemo razmotriti, i nakon toga se oglasiti”, navela je u pisanom odgovoru Glasu Amerike Dženifer Stejplton iz organizacije Fridom haus.

Nevladina organizacija, u čijem fokusu su demokratija, političke slobode i ljudska prava, objavila je u izveštaju “Zemlje u tranziciji 2020” da su Srbija i Crna Gora napustile kategoriju delimično konslolidovanih demokratija i prešle među države označene kao vlade u tranziciji ili hibridne režime – odnosno da, prvi put od 2003. godine, nisu kategorisane kao demokratske države.

U izveštaju je navedeno da su na to uticale godine sve većeg zarobljavanja države, zloupotrebe moći i autokratske taktike koje koriste Aleksandar Vučić u Srbiji i Milo Đukanović u Crnoj Gori – predsednici dve zemlje.

Nakon toga u intervjuu Glasu Amerike, Miloš Damnjanović autor izveštaja za Srbiju, pojasnio je da je na nazadovanje Srbije u najvećoj meri uticala neefikasna borba protiv korupcije, ugrožen integritet izbornog procesa, problem zarobljene države, kao i uznemirujući ambijent u kome rade novinari i mediji u Srbiji.

“Svake godine ta ocena stanja demokratije u Srbiji opada po malo i taj pad je osetan po različitim parametrima koje pratimo - integritet izbornog procesa, ili tok izbornog procesa, stanje slobode medija, to ukupno stanje demokratičnosti u državi. Prosto postoji jedno kontinuirano nazadovanje”, rekao je Damnajnović u nedavnom intervjuu Glasu Amerike.

Sa druge strane, u odgovoru Vlade Srbije koji je u njeno ime organizaciji Fridom haus poslala premijera Ana Brnabić, osporava se tvrdnja da Srbija prednjači u slabljenju demokratije na Balkanu i navodi da je, prema brojkama, Srbija ocenjena bolje od Crne Gore i BiH. Takođe se osporava da Srbija prednjači u padu demokratičnosti i navodi se da je "od 10 zemalja Evrope i Balkana, kod kojih su ocene demokratičnosti opale u poređenju sa prošlogodišnjim izveštajem Fridom hausa, pad Srbije je najmanji".

Izveštaj “Zemlje u tranziciji” Fridom hausa je godišnji pregled o demokratskim reformama koje je sprovelo 29, nekada komunističkih država Centralne i Istočne Evrope. Ta nevladina organizacija sastavlja ga i objavljuje od 1995, a kriterijume koje koristi nije menjala od 2003. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG