Linkovi

Novinarka Ana Lalić puštena iz pritvora


Novinarka portala Nova.rs Ana Lalić (izvor Nova.rs)

Novinarka portala Nova.rs Ana Lalić, koja je privedena u sredu uveče u Novom Sadu zbog teksta o uslovima rada u Kliničkom centru Vojvodine, puštena je jutros iz pritvora, napisao je na Tviteru njen advokat Srđan Kovačević.

Ona je za portal Nova.rs izjavila da nije ni u jednom trenutku zažalila zbog pisanja teksta o nedostatku medicinske opreme u Kliničkom centru Vojvodine i da je uverena da radi pravu stvar.

Lalić je rekla da je dolazak policije delovao prilično strašno, da su pretresli ceo njen stan i automobil i zaplenili joj telefone i laptop, koji se i dalje nalazi kod policije i da su joj izjavu u policiji uzimali do 2 ujutru posle čega su je odveli u ćeliju "koja je bila toliko prljava da je morala da je dezinfikuje alkoholom".

Ana Lalić privedena je nakon što je Klinički centar Vojvodine obavestio tužilaštvo i policiju da je Lalić svojim tekstom "uznemirila javnost i naštetila ugledu institucije".

Njoj je bilo određeno zadržavanje od 48 sati, a prema rečima advokata Kovačevića, prethodno joj je pretresen stan i oduzeti mobilni telefoni i laptop.

U tekstu "KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre" objavljenom na portalu Nova.rs Lalić je pisala o tome da ta ustanova ima problem sa nedostatkom zaštitne opreme u epidemiji koronavirusa i da su uslovi za rad haotični. U tekstu se navodi da je zatražen i komentar od KC Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata na navode koje su izneli anonimni zdravstveni radnici zaposleni u tom centru, ali se niko nije odazvao pozivu.

Klinički centar Vojvodine označio je u saopštenju tekst kao "netačan, neproveren i zlonameran" zbog navoda o tome da medincinske sestre u ovoj
ustanovi rade bez zaštitne opreme, ukazujući da je "zbog uznemiravanja javnosti i rušenja ugleda" obavestio tužilaštvo i policiju.

"Obaveštavamo javnost da su sve iznete informacije objavljene u tekstu (na portalu Nova S) pod naslovom 'KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre' neistinite i da KCV raspolaže dovoljnom količinom potrebnih lekova, sanitetskog materijala i lične zaštitne opreme", navodi se u saopštenju koje prenosi Nova.rs.

Fridom haus: Omogućiti novinarima da rade bez straha od hapšenja

Pandemija je nova situacija za svaku vladu, ali novinarima treba omogućiti da rade svoj posao bez straha da će biti uhapšeni, ocenila je za Glas Amerike Želike Čaki iz organizacije Fridom Haus povodom privođenja novinarke portala Nova.rs Ane Lalić.

U Fridom hausu za Glas Amerike kažu da sva ograničenja moraju biti "proporcionalna i neophodna".

"Pandemija predstavlja novu situaciju za svaku vladu, ali sva ograničenja prava moraju biti proporcionalna i ocenjena kao neophodna, kako u domenu, tako i u trajanju. Novinarima treba da bude omogućemo da rade svoj posao bez straha da će biti uhapšeni, i da informišu javnost o krizi javnog zdravlja", kaže Želike Čaki.

Simonović: Ne mogu nas ućutkati

Najlažljivija vlast ‘u novijoj istoriji Srbije’ se, ohrabrena vanrednim stanjem, drznula da hapsi čestite novinare pod optužbom da lažima šire paniku. Nema tih zaključaka, uredbi i vanrednih stanja koja mogu ograničiti novinarke i novinare kao što je Ana Lalić da ne rade svoj posao", rekao je za Glas Amerike Veselin Simonović, glavni urednik portala Nova S.

"Objašnjenje premijerke je za satirične magazine, karikaturalno, kao sto je i ova vlast karikaturalna. Ne mogu ućutkati ni ostalih 80 novinara i urednika portala Nova.rs, osim da ih sve odvedu u pritvor”, kazao je on naglašavajući da je Ana Lalić vrhunski profesionalac i hrabra novinarka koja "neće nikad ustuknuti pred silom bilo da dolazi od vlasti, mafije, policije, tužilaštva, što je sad u Srbiji, nažalost, sve izmešano".

Brnabić: Žao mi je što se to dogodilo

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je laž da u Kliničkom centru Vojvodine nema zaštitne opreme i da je širenje lažnih vesti u vanrednom stanju ozbiljan prekršaj.

Upitana o hapšenju novinarke portala nova.rs Ane Lalić, Brnabić je rekla da joj je žao što se to dogodilo.

"Ja ću apelovati da više nema privođenja, čak ni ljudi koji govore laži, da bi iskoristili za političke napade. Vlada će se baviti time da opovrgne sve te laži i lažne vesti. Ali molim novinare da ne širi laži koji služe da bi se ugled
naših zdravstvenih ustanova smanjivao
", rekla je Brnabić.

Opozicija traži hitno oslobađanje novinarke

Savez za Srbiju najoštrije protestuje zbog hapšenja i zadržavanja Ane Lalić, novinarke portala Nova S i traži njeno momentalno puštanje, navodi se u saopštenju.

"Od Aleksandra Vučića tražimo hitno puštanje novinarke iz pritvora i hitno obustavljane progona novinara i zastrašivanja građana. Ključni kreator uznemiravajućih vesti i panike jesu upravo Aleksandar Vučić i njegovi saradnici. Upravo je on govorio o tome da nam neće biti dovoljna mesta na grobljima, o stotinama hiljada mrtvih, 24-časovnom karantinu i zatvaranju prehrambenih prodavnica", navodi Savez za Srbiju.

Pokret slobodnih građana saopštava da je privođenje novinarke Ane Lalić "primer zloupotrebe vanrednog stanja u cilju obračuna sa nepodobnim medijima i ogoljuje motive donošenja Zaključka o informisanju stanovništva o stanju i posledicama zarazne bolesti kovid 19".

Pokret je istakao da će pružiti podršku "svim slobodnim novinarima koji odolevaju besprizornim pritiscima vlasti" i da će o zastrašivanju novinara obavestititi relevantne međunarodne organizacije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG