Linkovi

Fridom haus: Vlada Srbije stvara sve opasniju atmosferu za novinare


"Alarmantno je videti da je sve više verbalnih pretnji i zastrašivanja novinara u Srbiji, a atmosfera koju vlada kreira je sve opasnija", saopštila je za Glas Amerike Želike Čaki (Zselyke Csaky), direktorka istraživanja Fridom Hausa za Evropu i Evroaziju.

Fridom haus se oglasio povodom pisma koje je vlasnik televizije N1, Adria njuz iz Luksemburga, uputio na više od 130 adresa međunarodnih i nevladinih organizacija, medijskih asocijacija, kao i Evropske unije u kojem je zatražio zaštitu televizije N1 i njenih novinara od kampanje koju protiv N1 vode visoki državni, vladini i funkcioneri vladajuće koalicije.

Čaki ocenjuje da je poslednji niz napada na privatnu televizijsku stanicu N1 deo dugoročne kampanje zastrašivanja medija.

Želike Čaki, Fridom haus
Želike Čaki, Fridom haus

"Srpski političari treba da se uzdrže od toga da novinare nazivaju „izdajnicima“ i „stranim plaćenicima“ , istakla je Čaki i poručila da je "dužnost vlade da zaštiti slobodu medija, ne da podstiče bes i mržnju protiv novinara koji rade svoj posao".

U pismu Adria njuz se navodi da je od početka emitovanja programa, 2014. godine, N1 Srbija izložen permanentnim pritiscima, etiketiranju i kampanji obeshrabrivanja, koji dolaze od najviših funkcionera vlade i vladajuće koalicije uključujući i predsednika države. Cilj pritisaka i kampanje od početka je, navodi se, da se N1 kompromituje i zastraši etiketiranjem kao antisrpska, opoziciona i antivladina televizija.

Novinarima N1 preti se fizičkim nasiljem, obeležavaju se kao "izdajnici" i "strani plaćenici". Uvek je neizvesno šta nakon ovakvih pretnji može da usledi, upozorava se u pismu.

"Molimo Vas da, u okviru vaših mogućnosti, utičete na vladu i državni vrh Srbije kako bi se ovakve kampanje, inicirane od njih, zaustavile. Nadamo se da ćete učiniti sve da se pritisci na N1, kao i druge nezavisne medije u Srbiji smanje i omoguće minimalni uslovi za njihovo funkcionisanje", navodi se u pismu koje su potpisali Jugoslav Ćosić, direktor N1 Srbija i Ralf Metni, direktor Adria njuz.

XS
SM
MD
LG