Linkovi

Vlada povukla odluku o centralizovanom informisanju tokom pandemije


Premijerka Ana Brnabić rekla je da Vlada povlači odluku na molbu predsednika Aleksandra Vučića
Premijerka Ana Brnabić rekla je da Vlada povlači odluku na molbu predsednika Aleksandra Vučića

Vlada Srbije je na sednici u četvrtak stavila van snage zaključak kojim se nalaže da se sve informacije u vezi sa koronavirusom dobiju iz Kriznog štaba, umesto lokalnih nadležnih organa.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je ranije da će vlada povući zaključak na izričitu molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da se ne bi bacila senka na sve što je do danas urađeno.

"Moja je glupost i moja krivica što smo nešto ovako doneli. Moja je glupost što kada smo ovo doneli nisam obrazložila", rekla je Brnabić za RTS i dodala da je takva odluka doneta kako bi građani dobijali proverene i tačne informacije.

Vlada Srbije prethodno je donela zaključak da sve informacije u vezi sa koronavirusom isključivo može da saopštava Krizni štab na čijem je čelu premijerka. To praktično znači da bi novinari koji žele da dobiju neku informaciju na lokalnom nivou morali da se obrate Kriznom štabu, jer organi lokalne samouprave više nisu nadležni za davanje informacija.

Zbog ovakve odluke Vlade, protestovala su novianarska udruženja u Srbiji koja su tražila ukidanje odluke.

Premijerka je reagovala i na privođenje novinarke portala Nova.rs Ane Lalić koja je pisala o uslovima rada u Kliničkom centru Vojvodine, rekavši da joj je "žao što se to dogodilo", ali da je "širenje lažnih vesti u vanrednom stanju ozbiljan prekršaj".

"Ja ću apelovati da više nema privođenja, čak ni ljudi koji govore laži, da bi iskoristili za političke napade. Vlada će se baviti time da opovrgne sve te laži i lažne vesti. Ali molim novinare da ne šire laži koji služe da bi se ugled
naših zdravstvenih ustanova smanjivao
", rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla da je Srbija u vanrednom stanju, koje je "realno ratno stanje".

XS
SM
MD
LG