Linkovi

Sintetički opijati vodeći uzrok smrti zbog predoziranja u Sjedinjenim Državama


Ilustracija: Zavisnost od sintetičkih opijata
Ilustracija: Zavisnost od sintetičkih opijata

Prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, sintetički opijati su glavni uzrok smrti od predoziranja narkoticima u Americi, a pre svega je u pitanju fentanil, koji može da bude 50 puta jači od heroina. Američka policija kaže da se fentanil jeftino pravi od hemikalija koje uglavnom dolaze iz Kine, i krijumčare kroz Meksiko do Sjedinjenih Država.

Lukas Beirer je bio aktivan u omladinskoj grupi u svojoj crkvi. Radio je kao instruktor plivanja i igrao fudbal u svojoj srednjoj školi u mirnoj zajednici u okolini Sijetla. Ali kada je 16-godišnjak povredio leđa, njegova majka, Olga Davidov-Beirer, kaže da je počeo da uzima lekove protiv bolova.

U početku nije bila previše zabrinuta, ali kaže da se pobrinula da razgovara o rizicima droge nakon što je jedan od Lukasovih drugara umro od predoziranja.

“Razgovarala sam sa Lukasom posle sahrane, iako nisam imala pojma da i on kupuje pilule. Ali sam razgovarala sa njim, i rekla: 'Lukase, ne znam šta je bilo u pitanju – jer niko nije pominjao fentanil, govorilo se o pilulama, nije bilo jasno šta je, ali sam rekla - želim da budem sigurna da neću biti majka koja je izgubila svoje dete'", kaže Olga.

Fentanil, najmasovniji ubica u Sjedinjenim Državama
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Mesec dana kasnije, istražitelji su rekli da je Lukas uzeo nešto za šta je mislio da je perkoset, veoma jak lek protiv bolova. To je, međutim, bila falsifikovana pilula pomešana sa fentanilom. Majka ga je pronašla bez znakova života prvog jutra nove školske godine.

"Čula sam to od njegovih prijatelja - 'Mora da je fentanil, mora da je fentanil', a ja sam pitala šta je fentanil?"

Farmaceutski fentanil je odobren za lečenje jakih bolova. Ilegalni fentanil je često mešan sa heroinom ili kokainom ili se koristi u falsifikovanim tabletama kao što je ona koja je izazvala smrt Lukasa.

Agent američke agencije za borbu protiv opojnih droga Džejkob Gelvan kaže da laboratorijski testovi pokazuju da se u šest od deset lažnih tableta nalaze potencijalno smrtonosne doze fentanila.

“Kada ih pokažemo našim agentima, oni primećuju razliku. Pokažemo ga našim ljudima u laboratoriji, oni ne vide razliku – toliko su dobro napravljene", kaže Gelvan.

FDA odobrila upotrebu leka koji sprečava predoziranje opijatima
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Olga Beirer misli da to može da se dogodi svakome, jer je profit od fentanila ogroman, a fentanil može da se ubaci u bilo šta. "Svi treba da znaju da se te stvari prodaju ili distribuiraju na ulici."

Od tog smrtnog slučaja, u zajednici postoje novi školski programi o opasnostima od fentanila ali i pakovanja sa Naloksonom, lekom protiv predoziranja, da pomognu osoblju da leči slučajno predoziranje.

“Mislimo da što pre stignemo u škole - to bolje. Bili bismo u osnovnim školama, sve do koledža, ako bi nas primili, jer je toliko važno poslati poruku koliko su smrtonosne te pilule", ističe Gelvan.

Sekretarijat za zdravstvo navodi da više od 90 odsto ljudi starijih od 12 godina sa bolešću zloupotrebe opojnih supstanci, ne dobija lečenje. Lukasova porodica je stvorila grupu volontera koji šire svest o rizicima fentanila, pomažu porodicama da prepoznaju znake upozorenja i da znaju gde da zatraže pomoć.

XS
SM
MD
LG