Linkovi

SAD: Broj slučajeva predoziranja opijatima povećan za 30%


Lek nalokson pokazao se efikasnim u spasavanju života pacijenata koji su uzeli prekomernu dozu opijata.

Vršilac dužnosti direktora američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti skrenula je pažnju na zloupotrebu opijata, ističući da je broj odlazaka u hitnu pomoć zbog predoziranja opijatima povećan za oko 30 odsto širom zemlje.

Navodeći rezultate najnovijeg izveštaja Centara o upotrebi opijata, En Šačet je naglasila hitnost situacije. "Ovo je druga godina zaredom u kojoj je dužina očekivanog životnog veka umanjena umesto povećana. Na potencijalnom smo putu da izgubimo generaciju i moramo da se pobrinemo da sarađujemo kako bi sprečili epidemiju", rekla je Šačet.

Direktorka Centara za kontrolu bolesti dodala je da, iako broj osoba, koje koriste opijate više ne raste, povećanje potentnosti dostupnih opijata čini predoziranje više mogućim, a korišćenje opijata mnogo opasnijim.

Agencija navodi da nove statistike mogu da pomognu bolnicama da nauče da igraju veću ulogu u borbi protiv krize opijata, tako što će se snabdeti većom količinom leka nalokson, koji se pokazao efikasnim u otklanjanju posledica prekomerne doze opijata dovoljnom brzinom da se zavisniku spase život. Takođe se preporučuje ulaganje više napora u pružanje usluga lečenja od zavisnosti pacijentima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG