Linkovi

FBI istražuje "kinesku policijsku stanicu" u Njujorku


Komemoracija povodom 20 godina od terorističkog napada na Njujork.
Komemoracija povodom 20 godina od terorističkog napada na Njujork.

FBI istražuje neovlašćenu "policijsku stanicu" u Njujorku kojom upravlja Kina, kao dio globalne mreže takvih ispostava, rekao je prošle nedelje direktor FBI-a Kristofer Rej. On je obećao da će zaustaviti takve aktivnosti Pekinga u Sjedinjenim Državama.

Govoreći na saslušanju senatskog Odbora za unutyrašnju bezbednost, Rej je rekao da je FBI "svjestan postojanja ovih stanica".

"Moram biti oprezan kada govorim o našem specifičnom istražnom radu, ali meni je nečuveno da pomislim da bi kineska policija pokušala da otvori ’radnju’ u Njujorku, na primjer, bez odgovarajuće koordinacije", rekao je direktor FBI-a.

Kineska operacija "krši suverenitet i zaobilazi standardne procese o pravosudnoj i policijskoj saradnji", dodao je Rej.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Safeguard Defenders" iz Španije, objavila je u septembru izvještaj u kojem navodi da je Kina uspostavila najmanje 54 „prekomorske policijske stanice” širom svijeta, uključujući jednu u Njujorku i tri u Torontu. Prema podacima ove organizacije, jedna stanica se nalazi i u Beogradu.

U izvještaju se navodi da se spisak zasniva na zvaničnim izjavama, ali da bi stvarni broj mogao biti i veći.

Policijske stanice su zadužene za suzbijanje ilegalnih aktivnosti povezanih sa Kinezima u inostranstvu, te predstavljaju najnoviji primjer rastuće transnacionalne represije, gdje Kina želi da kontroliše i ograniči političko izražavanje daleko izvan svojih granica, navodi se u izvještaju.

Kineska ambasada u Vašingtonu nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Kineski zvaničnici su u više navrata govorili da policijske stanice pomažu kineskim državljanima u inostranstvu u rutinskim poslovima, poput obnavljanja vozačkih dozvola, radnjama koje bi inače obavljala ambasada ili konzulat.

Kineski organi javne sigurnosti striktno poštuju međunarodno pravo i u potpunosti poštuju pravosudni suverenitet drugih država”, rekao je prošlog mjeseca portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning.

Na pitanje republikanskog senatora sa Floride Rika Skota o tome da li kineska policija ima pravo da djeluje na američkom tlu, Rej je rekao da FBI ispituje „pravne parametre toga”, te da su o tome razgovarali sa Sekretarijatom za pravosuđe SAD i Stejt Departmentom.

"Mogu vam reći da sam, iz perspektive direktora FBI-a, duboko zabrinut zbog ovoga, te da neću dozvoliti da to jednostavno bude tako", rekao je Vrej.

Postoji više istraga

FBI nije jedina agencija za sprovođenje zakona koja istražuje kineske policijske stanice u inostranstvu.

Dva mjeseca otkako je "Safeguard Defenders" objavio izvještaj, najmanje 14 vlada, uključujući vlade Velike Britanije, Kanade i Njemačke, otvorilo je istrage o policijskim stanicama, navode iz ove organizacije.

Rej je rekao da je FBI u kontaktu sa svojim međunarodnim partnerima za provođenje zakona o kineskim policijskim ispostavama „jer mi nismo jedina zemlja u kojoj se to dogodilo”.

Prema dostupnim podacima, većina kineskih prekomorskih policijskih stanica nalazi se u Evropi. Irska vlada saopštila je prošlog mjeseca da je zatražila od Kine da zatvori policijsku stanicu u Dablinu, izvijestio je AP. Ova novinska agencija navela je i da holandska vlada ispituje jesu li dvije stanice koje je imenovao "Safeguard Defenders" uspostavljene u toj zemlji.

Iako FBI prethodno nije priznao postojanje kineske policijske stanice u Njujorku, ova agencija je odavno upoznata da kineska policija targetira disidente i druge na američkoj teritoriji.

"Vidjeli smo jasan obrazac po kojem kineska vlada, Komunistička partija Kine, izvoze svoju represiju upravo ovdje u SAD", rekao je Rej. “Imali smo veliki broj optužnica protiv Kineza koji učestvuju u 'akcijama za sprovođenje zakona' upravo ovdje u Sjedinjenim Državama, uznemiravajući, uhodeći, nadzirući i ucjenjujući ljude koji im se ne sviđaju ili se ne slažu s režimom [kineskog predsjednika] Šija.

Kao odgovor na pojačane aktivnosti kineske transnacionalne represije, administracija predsjednika Džo Bajdena je usvojila pristup djelovanja cijele vlade koji obuhvataju vizna ograničenja, kontrolu izvoza, te istrage i sudsko procesuiranje počinitelja, izjavio je na kongresnom panelu u junu Uzra Zeja, državni podsekretar za civilnu bezbednostt, demokratiju i ljudska prava.

U julu je velika porota optužila pet osoba, uključujući federalnog službenika za sprovođenje zakona i privatnog istražitelja, u vezi sa šemom ućutkavanja kineskih disidenata koji žive u Sjedinjenim Državama.

U oktobru, Sekretarijat za pravosuđe SAD je optužio sedam kineskih državljana u šemi prisilnog vraćanja u Kinu kineskog državljanina koji živi u Njujorku.

Optužnice su uslijedile nakon što je Stejt department u martu uveo vizna ograničenja za nekoliko zvaničnika Komunističke partije Kine, optužujući ih za činjenje "represivnih djela" protiv religijskih i etničkih manjina.

Neke informacije u ovom tekstu iskorišćene su iz tekstova agencije AP.
XS
SM
MD
LG