Linkovi

Kineski cenzori promenili kraj najnovijeg filma "Malci"


ARHIVA - Glavni junaci filma "Malci" stižu na premijeru u Los Anđelesu, 25. juna 2022.
ARHIVA - Glavni junaci filma "Malci" stižu na premijeru u Los Anđelesu, 25. juna 2022.

Cenzori su promenili završetak novog animiranog filma "Malci: Gruov početak" (Minions: The Rise of Gru) za domaće izdanje u Kini, primetili su korisnici društvenih mreža širom zemlje tokom vikenda.

Montaža je još jedan primer da kineske vlasti montiraju neki popularni holivudski film kako bi ga učinili politički korektnijim, što je navelo neke gledaoce da se bune zbog promena.

Prema objavama i snimcima ekrana iz filma koji su podeljeni na Veibou, kinesloj platformi sličnoj Tviteru, cenzori su prihvatili dodatak u kojem je policija uhvatila Vajlda Neklesa, glavnog lika u filmu o pljački, da bi odslužio 20 godina zatvora.

Gru, saučesnik Vajlda Neklesa, "vratio se svojoj porodici" i "njegovo najveće dostignuće je što je otac svoje tri devojčice", pokazuju snimci filma.

U međunarodnoj verziji, film se završava tako što Gru i Vajld Nekles, dva lopova anti-heroja priče, zajedno odjašu pošto je Vajld Nekles lažirao sopstvenu smrt kako bi izbegao hapšenje.

Brojni onlajn komentatori ismevali su dodatak, rekavši da liči na pauer-point prezentaciju.

DuSir, onlajn izdavač filmskih recenzija sa 14,4 miliona pratilaca na Veibou, primetio je da kineska verzija filma traje jedan minut duže od međunarodne verzije i postavio pitanje zašto je potreban dodatni minut.

"Samo nama je potrebno posebna briga, iz straha da će nas crtani film 'pokvariti'", napisao je DuSir u tekstu objavljenom u subotu.

Universal Pictures, američki distributer filma, nije odgovorio na zahtev za komentar van uobičajenog radnog vremena.

Huakia film distribjušn kompani i Čajna film kompani, distributeri filma u Kini, nisu odgovorili na zahtev za komentar.

Kina postavlja kvotu za broj inostranih filmova koji se mogu prikazivati u domaćim bioskopima. U mnogim holivudskim filmovima koji se prikazuju u zemlji neke scene su izostavljene ili izmenjene.

Neki gledaoci primećuju da se ponekad alternativni završeci filmova razlikuju od originala.

Prošle godine, kineski gledaoci klasičnog filma iz 1999. godine "Klub boraca" (Fighting Club) primetili su da originalni završetak, u kojem protagonista i njegov alter ego detoniraju niz nebodera, nije bio u verziji prikazanoj na domaćem sajtu za striming Tencent Video.

Umesto toga, scenario na ekranu kaže da je policija "brzo shvatila ceo plan i uhapsila sve kriminalce, uspešno sprečivši eksploziju bombe".

Promene su bile naširoko ismejane među kineskim obožavaocima originalnog filma, a čak su izazvale i odgovore od reditelja filma i autora romana na kojem je zasnovan. Tencent je kasnije vratio originalni kraj.

XS
SM
MD
LG