Linkovi

CIA se vraća "tradicionalnoj špijunaži"


Direktorka CIA-e Đina Haspel obraća se publici u na Univerzitetu Luivila u Kentakiju, 24. septembra 2018.

Glavna špijunska agencija SAD sprema se da poveća prisustvo širom planete kako bi eliminisala takozvane "obaveštajne rupe" i odgovorila na sve veću pretnju velikih sila kao što su Rusija i Kina.

Direktorka CIA-e Đina Haspel nazvala je zaokret od kontra-terorizma ka tradicionalnijoj špijunaži protiv pojedinačnih država-nacija - "strateškim prioritetom", navodeći da je potreba za dobijanjem boljih obaveštajnih podataka o sadašnjim i potencijalnom američkim rivalima među "najtežim pitanjima" sa kojima se špijunska agencija suočava.

"Pojačavamo fokus na protivnike iz država-nacija", rekla je Haspel publici na svom nekadašnjem fakultetu - Univerzitetu Luivila - u prvom javnom nastupu od kada je u maju položila zakletvu kao direktorka CIA-e.

Takođe je izjavila da je rešena da "poveća broj agenata stacioniranih u inostranstvu."

"Veće prisustvo u stranim zemljama omogućava snažniji, bolji položaj", rekla je. U okviru te inicijative, Haspel je navela da se CIA nada da će regrutovati više govornika stranih jezika, između ostalih zaposlene koji tečno govore kineski, arapski, farsi, turski, francuski i španski. Takođe je navela da špijunska agencija "sarađuje tešnje nego ikada ranije sa saveznicima širom sveta."

Komentari Đine Hapsel odražavaju prioritete koji su, krajem prošle godine, izneti u široj američkoj Strategiji nacionalne bezbednosti, koja predviđa američki na odgovor na poteze različitih neprijatelja načinjene da bi se promenila globalna ravnoteža moći na štetu SAD.

Đina Haspel sluša predsednika Trampa na ceremoniji polaganja zakletve pred njeno stupanje na dužnost kao šefice CIA-e.
Đina Haspel sluša predsednika Trampa na ceremoniji polaganja zakletve pred njeno stupanje na dužnost kao šefice CIA-e.

Zabirnutost zbog Kine

Direktorka CIA-e izrazila je posebnu zabrinutost u pogledu Kine, za koju je rekla da "radi na tome da umanji američki uticaj kako bi sprovodila sopstvene ciljeve".

"Veoma pažljivo pratimo dešavanja koja nama deluju kao pokušaj Kine da proširi uticaj van sopstvenog regiona, u mestima kao što su Afrika, Latinska Amerika, ostrva u Pacifiku, Južna Azija", rekla je Haspel.

"Zabrinuti smo zbog nekih od taktika koje koriste, nudeći siromašnim zemljama investicije i zajmove koje te zemlje možda neće moći da vrate", izjavila je direktorka CIA-e. "Želimo da te zemlje budu svesne sopstvenog suvereniteta i toga da strane investicije u njihovu strukturu i infrastrukturu njihove nacionalne bezbednosti mogu da, u jednom trenutku, dovedu do ugrožavanja tog suvereniteta."

Prioriteti CIA-e

Haspel je iznela nekoliko prioriteta svoje agencije.

Raznovrsno osoblje: Haspel ističe da je, u vreme dok je radila u CIA-i krajem 1980-ih, to bila "organizacija sa potpunom dominacijom muškaraca."

"Ne bi trebalo nikoga da iznenadi što je jedan od mojih glavnih prioriteta od kada sam postala direktorka bio da se borim za raznovrsnost i inkluzivnost", rekla je. "Naša globalna misija u CIA-i zahteva da regrutujemo i zadržimo najbolje, najperspektivnije ljude koje Amerika može da pruži, bez obzira na pol, rasu ili kulturno poreklo."

Narkotici: "CIA će uložiti znatno više sredstava u suzbijanje trgovine narkoticima u inostranstvu", rekla je Haspel nazivajući epidemiju opijata pretnjom koja je "ubila daleko više Amerikanaca nego bilo koja teroristička grupa."

Sekretar za pitanja veterana Robert Vilki i direktorka CIA-e ĐIna Haspel prisustvuju sastanku kabineta u Beloj kući 16. avgusta 2018.
Sekretar za pitanja veterana Robert Vilki i direktorka CIA-e ĐIna Haspel prisustvuju sastanku kabineta u Beloj kući 16. avgusta 2018.

Iran: Haspel je količinu novca koju Teheran nastavlja da ulaže da bi podržao vladu sirijskog predsednika Bašara al-Asada, povećao uticaj u Bagdadu i podržao pobunjene Hutije u Jemenu nazvala "iznenađujućom", imajući u vidu ekonomske probleme te zemlje.

"Pomno pratimo iranske zloćudne aktivnosti u regionu. Želeli bismo da se suprotstavimo tim aktivnostima kako bi zemlje u pitanju mogle da same odrede svoj put", dodala je.

Transparentnost: "Nama u CIA-i nema ničeg važnijeg od obaveze da zaslužimo poverenje američkih građana", kazala je Haspel. "Nema druge velike obaveštajne agencije na svetu koja je podvrgnuta tako sveobuhvatnom nadzoru kao što je naš slučaj ali upravo tako i treba da bude."

Pre nego što je potvrđena za direktorku CIA-e, Haspel je bila predmet snažnih kritika zbog svoje uloge u superviziji tajnog centra za ispitivanje zatvorenika na Tajlandu i uloge u uništenju traka sa snimcima ispitivanja.

Moral: "CIA ima veoma izdržljivo i snažno osoblje izuzetno koncentrisano na svoje misije", rekla je Haspel. "Imamo tendenciju da ne obraćamo pažnju na politička previranja i rasprave u prestonici".

XS
SM
MD
LG