Linkovi

Više od 600 migranata stiglo u Italiju iz severne Afrike preko mora


Brod sa migrantima i izbeglicama uplovljava u luku Ročela Jonika, oblast Kalabrija, Italija, 14. novembra 2021.
Brod sa migrantima i izbeglicama uplovljava u luku Ročela Jonika, oblast Kalabrija, Italija, 14. novembra 2021.

Više od 600 migranata, od kojih su mnogi Egipćani, stiglo je u južnu Italiju u protekla 24 sata, saopštili su zvaničnici u nedelju, prkoseći olujnim zimskim morem u potrazi za boljim životom u Evropi.

Italija je tokom poslednjih nedelja zabeležila nagli porast broja migranata koji stižu brodovima, a najnoviji masovni dolasci izvršiće dodatni pritisak na vladu premijera Marija Dragija da obezbedi sporazum sa partnerima iz Evropske unije o tome kako da se nosi sa prilivom ljudi.

Obalska straža spasila je preko noći oko 300 muškaraca i dečaka koji su bili spakovani u ribarski čamac kod južnog vrha Italije. Grupa, skoro svi Egipćani, iskrcana je na obalu u obližnju luku Ročela Jonika.

Nekoliko sati kasnije, oko 212 uglavnom egipatskih i sirijskih migranata skinuto je sa drugog čamca i dovedeno u Ročela Jonika.

Dalje na jugu, 113 migranata, uključujući najmanje osam žena, stiglo je do mediteranskog ostrva Lampeduza u dva različita pristajanja. Lokalni mediji navode da su neki od pridošlica bili Tunižani.

Do 12. novembra, 57.833 migranta je do sada stiglo u Italiju ove godine. Poređenja radi, u istom periodu 2020. u tu zemlju stiglo je 31.213 i samo 9.944 u 2019. godini.

Desničarske stranke optužile su Ministarstvo unutrašnjih poslova da ne čini dovoljno da zaustavi dotok migranata.

Govoreći posle konferencije o Libiji u petak, Dragi je pozvao na veću koordinaciju sa Evropom kako bi se rešio problem.

"Ono što je izvesno, međutim, jeste da ova kontinuirana iskrcavanja u Italiju čine situaciju neodrživom“, rekao je on novinarima, stojeći pored francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel.

XS
SM
MD
LG