Linkovi

Crna Gora: Uhapšen bivši šef ANB-a pod sumnjom da je prisluškivao Glavnog tužioca Katnića


Milivoje Katnić (rtcg.me)
Milivoje Katnić (rtcg.me)

Bivši direktor crnogorske Agencije za nacionalnu bezbjednost, Dejan Peruničić, lišen je slobode u četvrtak u policijsko-tužilačkoj akciji u Podgorici, zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj prisluškujući Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, potvrdili su zvaničnici Specijalnog državnog tužilaštva.

Peruničić je priveden u sklopu istrage koju je Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo o navodnim zloupotrebama u radu ANB-a, nakon što je u srijedu veču pronađen prislušni uređaj u kancelariji glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

“Naime, SDT je na osnovu činjenica i podataka koje je saznalo I informacija koje smo primili, formiralo predmet povodom pronalaska operativno-tehničkog sredstva, za koje postoji osnovana sumnja da se radi o prislušnom uređaju, u prostorijama SDT-a, tačnije u kabinetu Glavnog specijalnog tužioca”, rekao je Specijalni tužilac Miroslav Turković na konferenciji za medije SDT.

On je rekao da su tužioci, kada su primili tu informaciju, “zajedno sa policijskim službenicima I drugim licima potrebne struke, izvršili uviđaj na licu mjesta, pronašli ovo operativno-tehničko sredstvo, a nakon toga sproveli izviđaj, u toku kojeg su preduzimane dokazne radnje I utvrdili smo da spoljni put koji vodi od operativno-tehničkog sredstva do mjesta za prijem signala, odnosno mjesta gdje se vršila eksploatacija signala dobijenog putem ovog operativno-tehničkog sredstva”.

“Na osnovu svih ovih informacija I činjenica koje smo u ovom postupku i u toku ovog izviđaja prikupili, danas je lišeno slobode jedno lice čiji su inicijali D.P., zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršilo krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore. Ovo lice će u rokovima predviđenim Zakonikom o krivičnom postupku, biti privedeno uz krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, a u ovom slučaju je to SDT”, rekao je Turković.

On je dodao da će se u daljem toku izviđaja utvrđivati “svi dalji dokazi I neophodne činjenice koje su odlučne za rješavanje ove krivično pravne stvari”.

Glavni specijalni tužilac Katnić rekao je da postoji osnovana sumnja da je to rađeno od strane ANB-a i da su oni koristili te materijale, a još uvijek ne znamo ko je još bio korisnik tih materijala.

On je rekao da će se daljom istragom utvrditi da li je bivši agent ANB-a Luka Bulatović, koji je pronađen mrtav u jednom stanu u Podgorici, nakon što je ostavio oproštajnu video poruku, izvršio samoubistvo, i da li je taj slučaj povezan sa pronalaskom prislušnih uređaja u SDT.

"Državni organi treba da djeluju jedinstveno i da preduzimaju radnje u okviru svoje nadležnosti. I SDT sprovodi aktivnosti u sklopu svojih nadležnosti”, rekao je Katnić i dodao da su bili ugroženi i "moj i životi, gospodina Dragana Radonjića i Enisa Bakovića i pripadnika njegove službe".

I to je to što smo mi mogli utvrditi do sad. U svemu ovome pomogla je dosadašnja postava ANB-a, posebno Dejan Vukšić i ja ga ohrabrujem da nastavi saradnju sa SDT", rekao je Katnić.

Odgovarajući na pitanje zašto je SDT preuzeo slučaj Luke Bulatovića, on je rekao da “uvijek postoji sumnja da je izvršeno ubistvo, pa je policija izašla na teren i pronašla indikatore da bi SDT moglo da se uključi”.

“Luka Bulatović je meni, kao prijatelju, ostavio poruku da obavještenja ima u kompjuteru i da o tome treba obavijestiti i Dragana Radonjića. Pretpostavio sam da će se raditi o nečemu iz naše nadležnosti i to ćemo privesti do kraja", rekao je Katnić i dodao da Bulatović bio “jedan od najvećih priofesionalaca i patriota koje je upoznao”, te da je SDT našao više poruka koje je ostavio Bulatović.

"Ostavio je više poruka koje su zabilježene. I one koje su ostavljene da se čuju i one koje su izbrisane i bačene u folder da se ne čitaju. Sve smo našli", rekao je Katnić.

Bulatović je nađen mrtav u jednom stanu u Podgorici, a u oproštajnoj poruci koju su objavili lokalni mediji, naveo je da sebi okončava život zbog osjećaja odgovornosti “prema onome što se zove profesionalna čast i predanost Agenciji za nacionalnu bezbjednost”.

“To što pojedine stvari nijesam znao, a dešavale su se, pribojavao se jesam, nije opravdanje jer sam na taj način ugrozio i svoje ljude i svoje prijatelje sa kojima sam radio i sarađivao, iz Agencije i drugih državnih organa, prije svega porodicu”, naveo je Bulatović.

XS
SM
MD
LG