Linkovi

Tužioci: Pola tone kokaina u Bar stiglo iz Ekvadora, priveden špediter


Luka Bar u Crnoj Gori
Luka Bar u Crnoj Gori

Zvaničnici tužilaštva i carinskih službi u Crnoj Gori saopštili su u petak da je jedan špediter priveden pod sumnjom da je učestvovao u švercu pola tone kokaina iz Ekvadora, koji su crnogorski nadležni organi juče pronašli u jednom od kontejnera sa bananama upućenim ka jednom crnogorskom trgovačkom lancu.

“Juče smo, shodno naredbama nadležnog suda, izvršili pretres jednog trgovinskog lanca gdje je isporuka sa drogom propuštena. U toj pošiljci je nadjeno oko 500 kilograma opojne droge kokain”, saopštio je Specijalni državni tužilac Miroslav Turković.

Prema njegovim riječima, dobijeni podaci upućuju na sumnju da je tokom 2021. godine u Sloveniji, Crnoj Gori i Ekvadoru stvorena kriminalna organizacija, koja je vršila “određeni broj kriminalnih djela, konkretno neovlašćena proizvodnja, držanje i prodaja droge”.

“Dokazi upućuju da je pripadnik ove kriminalne organizacije postao i jedan crnogorski državljanin Đ.D. koji obavlja poslove špedicije u jednom pravnom licu u Crnoj Gori. Prikupljeni su dokazi koji upućuju da je ta osoba imala zadatak da vrši manipulaciju kontejnera sa bananama u kojima je smješten kokain, da dostavlja brojeve kontejnera kupcima ovog južnog voća, a sve u cilju izuzimanja droge ispod mjera carinika", kazao je Turković.

Osumnjičeni je, kako navode tužioci, “slijedeći uputstva od ovlašćenog radnika firme koja je prodavac te robe, opojnu drogu kokain usmjerio prema jednom trgovačkom lancu iz Crne Gore, kako bi na taj način prešao graničnu liniju i ušao u Crnu Goru, i time stvorio uslove da drugi pripadnici kriminalne organizacije dodju u posjed droge, ali su u tome spriječeni od strane naših državnih organa”

Turković je rekao da je droga bila zapakovana “na način da se pakovanje jasno razlikuje od ostatka tovara, odnosno banana koje su bile u tom kontejneru”.

“Očigledno je da je namjera je bila da se ova roba izuzme u slobodnoj carinskoj zoni i da se na taj način dalje tranzitira, a dio plasira na tržište Crne Gore”, rekao je.

Turković je pojasnio da je “droga, koja je bila smještena u kontejner za medjunardni transport robe u jednoj luci u Ekvadoru, po dolasku u luku Bar brodom Spirit of Chennai, koji je u luku dosao prema dispoziciji jednog dobavljača te robe - pravnog lica iz jedne od zemalja u kojoj je formirana ta kriminalna organizacija, po dolasku u slobodnu carinsku zonu luke Bar manipulisao tim kontejnerom i označio ga u namjeri da se ispod mjera carinskog nadzora izvuce opojna droga”.

“Put droge je bio takav, na što ukazuju podaci i dokazi prikupljeni tokom postupka, da je dolazila iz Južne Amerike do takozvanih "sabirnih luka" u Evropi, odakle se manjim brodovima transportovala do luke Bar. Cilj ove kriminalne organizacije je bio da se droga izuzme ispod mjera carinskog nadzora u slobodnoj carinskoj zoni”, rekao je.

Tužioci su rekli da je osumničeno još nekoliko osoba iz Crne Gore, na čijoj identifikaciji se radi, učestvovalo u krijumčarenju zaplijenjene droge.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da sa sigurnošću može da tvrdi da kokain nije bio namijenjen kompaniji Voli, u čijem logističkom centru je pronađena pošiljka sa drogom.

XS
SM
MD
LG