Linkovi

Privedena Vesna Medenica, bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore


Uhapšena bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Privedena bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore

Bivša dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica privedena je kasno u nedelju na podgoričkom aerodromu, u okviru tužilačke istrage o transkriptima razgovora njenog sina i nekadašnjeg tjelohranitelja, u kojima je ugovaran šverc droge iz Kolumbije i krijumčarenje cigareta, javili su crnogorski mediji.

U policiji su Glasu Amerike nezvanično potvrdili informaciju da je Medenica privedena u Centar bezbjednosti Podgorica.

Medenica je, kako nezvanično javljaju Radio Televizija Crne Gore, TV Vijesti i portal Pobjeda, privedena zbog osnovane sumnje da je počinila dva krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj.

Medenici pozlilo, primljena u Urgentni centar

Sinoć privedena bivša predsjednica Vrhovnog suda primljena je jutros u Urgentni centar Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici nakon što joj je pozlilo, potvrđeno je Glasu Amerike. Direktor Urgentnog centra Nebojša Brnović rekao je da je Medenica podrvguta bolničkom lečenju.

"Medenica je uhapšena nakon što je predala putne isprave službenicima granične policije. Noć je provela u betonjerci podgoričkog Centra bezbjednosti (CB), a već danas očekuje se da bude privedena nadležnom tužiocu”, prenose Vijesti pozivajući se na nezvanične izvore iz policije.

Specijalno državno tužilaštvo dobilo je u februaru od Europola transkripte razgovora Miloša Medenice i Darka Lalovića, dugogodišnjeg tjelohranitelja njegove majke, u kojima je Medenica preko kriptovanog telefona ugovarao šverc droge iz Kolumbije, tvrdeći da je njegova majka navodno upoznata sa tim poslom i da će ih zaštititi od konkurencije.

Nakon što su od EUROPOL-a dobilo sadržaj razgovora Medenice i Lalovića, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet protiv sina dugogodišnje čelnice crnogorskog pravosudja, pod sumnjom da je bio jedan od organizatora kriminalne grupe.

Vesna Medenica je od 2003. do 2007. bila na čelu Vrhovnog državnog tužilaštva, a funkciju predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore obavljala je punih trinaest godina do kraja 2020, kada je podnijela ostavku.

Ćalović Marković: Veliki i hrabar potez tužioca

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanja Ćalović Marković ocijenila je da je hapšenje dugogodišnje čelnice crnogorskog pravosuđa “veliki i hrabar korak novog specijalnog tužioca”.

U izjavi za N1, Ćalović Marković je rekla da Medenica, ako odluči da progovori, može da bude “vrlo nezgodan svjedok za mnoge…uključujući one koji i danas obavljaju neke od najviših državnih funkcija.

"Vidjećemo kojim putem će poći - da li će pratiti stope Svetozara Marovića, ćutati i čekati da se farsično odigra postupak, ili ćemo konačno vidjeti nešto drugačije od našeg pravosuđa", rekla je.

Ona je rekla da je pitanje kako će dalje teći postupak protiv Medenice. ali i da je “već veliki korak što je neko uhapsio Medenicu”.

„Važan i hrabar korak novog specijalnog tužioca. Međutim, mi u sudstvu nijesmo imali nikakvu reformu, ono je ostavljeno onakvim kakvim ga je ostavila Medenica i zato kažem da ćemo videti da li će ona biti zadržana ili neće, a kamoli kasnije da li će biti podignuta optužnica“, rekla je Ćalović Marković.

Ona je kazala da je upravo Medenica birala kadrove u vrhu pravosuđa i sudstva, kao I da će biti zanimljivo vidjeti da li će sudija za istragu odrediti njeno zadražavanje jer,, prema njenoj ocjeni, “sasvim sigurno može da utiče na svjedoke, postupajuće sudije i pojedine sudije za istragu”.

Advokat: Medenici određeno 72-časovno tužilačko zadržavanje, vraćena u bolnicu

Advokat Vesne Medenice, Zdravko Begović, saopštio je kasno večeras da je tužilac njenoj branjenici odredio tužilačko zadržavanje od 72 sata, te da je naloženo da je, zbog njenog lošeg zdravstvenog stanja, policija čuva u bolnici do dalje odluke tužioca.

"Završeno je ispitivanje. Tužilac je donio rješenje o zadržavanju, ali imajući u vidu činjenicu da je moja branjenica lošeg zdravstvenog stanja, naloženo je da je pripadnici policije čuvaju u KCCG do dalje odluke tužioca, odnosno do eventualne naredbe i predloga za određivanje pritvora kod sudije za istragu. To je rok do 72 sata i čekaćemo odluku tužioca", rekao je Begović nakon saslušanja ispred SDT-a.

Begović nije mogao da otkrije više detalja obzirom na tužilačku naredbu o tajnosti postupka i potvrdio da se Medenici stavlja na teret stvaranje kriminalne organizacije i protivzakoniti uticaj, prenijela je RTCG.

"Moja branjenica je negirala izvršenje krivičnog djela. Iznijela je svoju argumentaciju", rekao je Begović.

Bivša predsjednica Vrhovnog suda prebačena je u ponedjeljak uveče oko 20 sati iz Kliničkog centra Crne Gore u Specijalno državno tužilaštvo na saslušanje.

XS
SM
MD
LG