Linkovi

Više od 100.000 paketa cigareta vrijednih desetine miliona prešlo u vlaništvo države; Abazović: “Šverc cigareta klinički mrtav”


Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović obilazi zaplenjene cigarete u Baru, 14. maja 2022. (Foto: Vlada Crne Gore)
Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović obilazi zaplenjene cigarete u Baru, 14. maja 2022. (Foto: Vlada Crne Gore)

Iz Slobodne zone Luke Bar u subotu je oduzeta i prešla u vlasništvo države zaliha duvanskih proizvoda bez akciza vrijedna više desetina miliona eura.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je, tokom posjete Slobodnoj zoni Luke Bar, da je "šverc cigareta preko Luke Bar od danas klinički mrtav" i dodao da je posrijedi "formalni završetak onoga što su započeli, a to je potpuno suzbijanje šverca cigareta preko Luke Bar".

"Kao što smo obećali ranije da ćemo se izboriti sa svim vidovima kriminala i mafije, ja sam siguran da od današnjeg dana mi sa velikim stepenom sigurnosti možemo reći da šverc cigareta preko Luke Bar i u Crnoj Gori je klinički mrtav", kazao je Abazović.

Prema riječima Abazovića "današnja aktivnost je od presudnog značaja, jer se u potpunosti obustavlja bilo kakva aktivnost koja može imati primjesu šverca cigareta".

"To je bio najunosniji posao u Crnoj Gori kada je riječ o kriminalu proteklih 20 godina, da se procjenjivalo da se radi o poslu koji je bio težak 500 miliona eura godišnje. Sa ovim se stavlja tačka. Jako je važno da vratimo kredibilite i državi Crnoj Gori i Upravi cafrini, Luci Bar i policiji i svim onim časnim ljudima koji ni na koji način nijesu doprinosili tome u prethodnom periodu, a nekako je pala sijenka i na sve njih”, naveo je on.

Abazović i objasnio da im je namjera da država od ovog oduzimanja ostvari prihod.

"Naša je intencija da uspostavimo zakonadavnu infrastrukturu kako cigarete ne bi išle na uništavanje nego, ako se pronađe zakonski okvir, da se ovo na legalan način proda i pare konačno upumpaju u budzet u svrhu pomoći građanima Crne Gore", kazao je Abazović.

Premijer je, takođe, kazao da “ohrabruje nadležne institucije, SDT i Tužilaštvo da otkrivaju šta se dešavalo u prethodnom periodu”.

On je naveo i da bi "bila tragedija da se na ovome sve završi".

"Da mi oslobodimo Slobodnu zonu Luke Bar i eventualno prodamo ove cigarete van Crne Gore, a da niko nikada ne odgovara zbog svega što se dešavalo. Ovo je jedna faza koja je bila dio nas , započeta je u julu prošle godine uz podršku međunarodnih partnera i na ovaj dan se nekako zaokružuje”, rekao je Abazović.

On je objasnio da su oduzete različite marke cigaregta, te da se ne radi o cigaretama koje su dominantno zastupljene na tržištu.

Premijer Crne Gore, takođe, je uputio apel poslanicima da je posrijedi "zajednička priča svih građana i dobronamjernih političkih subjekata da zajedno podrže zakonsku infrastrukturu koja će omogućiti prihod".

"Vjerujem da niko od 81 poslanika neće biti protiv takvog rješenja”, rekao je Abahzović.

Damjanović: Namjera je da se roba izveze

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je rekao da je namjera da se roba koja je pronađena i koja će se izmjestiti, izveze iz Crne Gore nakon što se popiše. Naveo je da "ona ne može biti plasirana na crnogorsko tržište".

"Dolazimo do nivoa da je ostalo malo prostora za nelegano tržište. Prvo ćemo da nađemo mehanizme akciznog opterećenja, kako bi imalo smisla da se pod punim nadzorom države iznese iz Crne Gore. Na taj način ćemo prihodovati ozbiljna sredstva", rekao je Damjanović.

XS
SM
MD
LG