Linkovi

Fajzer i Bajontek zatražili od EU da odobri vakcinu za decu od 12 do 15 godina


ARHIVA - Vakcinacija u Francuskoj (Foto: Rojters/Stephane Mahe)
ARHIVA - Vakcinacija u Francuskoj (Foto: Rojters/Stephane Mahe)

Kompanije Fajzer i Bajontek podnele su zahtev Evropskoj agenciji za lekove (EMA) da odobri upotrebu njihove vakcine protiv koronavirusa kod dece od 12 do 15 godina, što bi moglo da omogući početak imunizacije mlađe populacije u Evropi kod koje postoji manji rizik od Kovida 19.

Dve farmaceutske kompanije su u saopštenju, objavljenom u petak, navele da je zahtev zasnovan na kliničkom istraživanju, u kojem je učestvovalo više od 2.000 adolescenata, a koje je pokazalo da je vakcina bezbedna i efikasna.

Bajontek i Fajzer su početkom meseca podneli sličan zahtev u Sjedinjenim Državama, a direktorka Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rošel Volenski rekla je da očekuje da će vakcina za decu od 12 do 15 godina biti odobrena do sredine maja.

Nemački ministar Jens Špan pozdravio je vest da bi vakcina uskoro mogla da bude odobrena za stariju decu i ocenio da bi to moglo da "značajno utiče na kampanju vakcinacije u toj zemlji".

Vakcina protiv Kovida 19, koju su razvili Fajzer i Bajontek, bila je prva koja je dobila odobrenje Evropske agencije za lekova u decembru prošle goodine, a njena upotreba je odobrena za starije od 16 godina.

XS
SM
MD
LG