Linkovi

EU očekuje aktivniju realizaciju Briselskog sporazuma


Minsitar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevičs
Minsitar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevičs

Dobra vijest je da nema novih uslova, što je potvrdila i ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović...

Srbija nije dobila nove uslove u procesu intergracije sa EU, ali još neki detalji u vezi sa primjenom Briselskog sporazuma treba da se razjasne, rečeno je danas iz srpske delegacije, nakon drugog po redu Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje, održanog u Briselu. Potvrdili su to i evropski zvaničnici, naglašavajući kako Brisel očekuje aktivniju realizaciju Briselskog sporazuma, nephodnu za otvaranje poglavlja 35 pregovora o prijemu.

Na današnji sastanak dvije strane je na neki način prenijeta atmosfera posljednjeg okupljanja evropskih ministara i nepostizanja njihovog dogovora o tome kada i kojim poglavljima otvoriti pregovore o prijemu Srbije u EU. Dobra vijest je da nema novih uslova, što potvrđuje i ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

"Došlo je, čini mi se, do malog nerazumevanja u kojem se kao postavljaju novi uslovi. Nema novih uslova. Briselski sporazum je takav kakav jeste, mi smo ga skoro konsenzusom prihvatili u Narodnoj skupštini Republike Srbije, neke obaveze iz njega proističu. Ono što mi mislimo, i to je naša pozicija - ne može puna implementacija Briselskog sporazuma da bude uslov za otvaranja poglavlja 35, zato što niko u EU još nije dao model kako će, na koji naćin će se otvoriti poglavlje 35. Zato smo se dogovorili da bi bilo dobro da u narednom periodu sednemo zajedno svi još jednom i iznesemo sva otvorena pitanja i dođemo do tog nekog tehničkog modela rešenja kako će se poglavlje 35 pregovarati, jer ni EU ne želi da Srbija bude zaglavljena u procesu evropskih integracija, jer vide jedan zaista sveobuhvatan napredak, ali s druge strane postoje očekivanja nekih država članica, tako da ja verujem da ćemo u skoroj budućnosti napraviti neki pomak".

Ministar spoljnih poslova Letonije, naredne predsjedavajuće EU Edgars
Rinkevičs
istakao je da se dasnašnji sastanak dogodio samo dan nakon skupa evropskih ministara koji su pozdravili napredak Srbije tokom prošle godine.

"Ministri takođe ohrabruju Srbiju da intenzivira proces reformi i nastavi sa
normalizacijom odnosa sa Kosovom",
dodao je Rinkevičs, dok je direktor Direktorata za proširenje Evropske komisije Kristijan Danijelson izrazio očekivanje da će se skrininzi završiti u martu naredne godine i da će tada biti otvorena i prva poglavlja pregovora.

"Pozdravljamo refrome na polju vladavine prava i proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Potrebno je da se to nastavi i da budu vidljivi rezultati ekonomskih i strukturnih reformi, kao i onih na polju vladavine zakona", zaključio je Danijelson.

Ministarka Jadranka Joksimović podsetila je da "nije cilj samo postati član EU i ispunjavati sve zahteve".

"Cilj je da mi sami sebe reformišemo na taj način da postanemo takvo društvo u kojem većina naših građana želi da živi. Kada pitate naše građane: 'u kojoj biste zemlji želeli da živite', uglavnom je to neka od zemalja EU. Pa, ako je to tako, onda je naša obaveza da se na taj način reformišemo, a onda će članstvo u EU doći samo, kao najbolja dodata vrednost celog procesa. Mislim da takav pristup nailazi na razumevanje u EU i da će iduća godina biti bolja godina za evropske integracije".

Nezvanično je potvrđeno da se među evropskim članicama vrše intenzivne konsultacije povodom načina i vremena otvaranja pregovora sa Srbijom. Očekuje se i konačno postizanje konsenzusa u vezi s tim - kako vjeruju u odlazećem italijanskom predsjedništvu - početkom naredne godine.

XS
SM
MD
LG