Linkovi

Han: Primeniti Briselski sporazum


Evropski komesar za proces pregovora Johans Han
Evropski komesar za proces pregovora Johans Han

Evropska unija poručuje da bi Briselski sporazum trebalo da bude primenjen pre početka završnih pregovora sa Srbijom i najavljuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine u januaru

U Briselu je večeras započeo dvodnevni skup evropskih ministara spoljnih poslova koji, pored kriznih žarišta na jugu i istoku Unije, za teme ima i evropske kandidate. Tu, kada je riječ o Srbiji, u nacrtu zaključaka koji bi trebali biti usvojeni sjutra, stoji da bi Briselski sporazum trebao biti primijenjen prije nego što započne proces završnih pregovora sa Srbijom o prijemu u EU.

A da se može učiniti više na polju sprovodjenja u život Briselskog sporazuma potvrdio je i evropski komesar za proces pregovora Johanes Han, koji iznosi utiske nakon nedavne posjete Beogradu.

"Neka pitanja treba da budu rješena od strane srpske vlade kada je riječ o normalizaciji odnosa sa Kosovom, postoje neke obasti i tačke koje bi mogle biti primjenjene od strane vlasti u Beogradu i bez koordinacije i saradnje sa kosovskim vlastima tako da ne stoje opravdanja kako tamo nije bilo vlasti. Slično važi i obrnuto - kosovska strana mora neka od pitanja da primjeni i ne može kao opravdanje da koristi drugu stranu. Istina je da postoji nekoliko tačaka koje traže saradnju dvije vlade, a i većina stvari koje treba da budu primjenjene nakon postizanja sporazuma u aprilu prošle godine, su nešto što može i treba da bude riješeno od strane svake od vlada. To je nešto što smo i mi tražili i što se mora ispuniti i vjerujem da će to biti slučaj da će nakon naše rasprave postići se pravi trenutak za rješavanje ovih pitanja".

Što se tiče nastavka dijaloga Beograda i Prištine, sada, kada je formirana vlast u Prištini, ni tu više ne bi trebalo da bude odgadjanja.

"Namjeravam da nastavim sa dijalogom bez oklijevanja, ali znajući da će Božić u Srbiji biti proslavljan 7. januara, čekaću da taj praznik prodje ali rekla bih da je januar dobro vrijeme da ponovo pozovem premijere da se okupimo ovdje u Briselu kako bi smo nastavili sa dijalogom odmah nakon božićnh praznika za koje znam da u regionu traju prilično dugo. Mi smo već započeli pripreme za to i ja sam posebno sretna zbog toga jer to je primjer gdje angažovanje EU zaista daje rezultat", poručila je visoka predstavnica EU, Federika Mogerini.

Po svamu sudeći, početak naredne godine će biti radan za dvije, tačnije, sve tri strane ove priče. Vremena nema za gubljenje ukoliko Beograd želi u djelo provesti plan skorog početka završnih pregovora sa Briselom.

XS
SM
MD
LG