Linkovi

Miščević: Srbija spremna za otvaranje poglavlja


Tanja Miščević, šefica pregovaračkgo tima Srbije
Tanja Miščević, šefica pregovaračkgo tima Srbije

Šefica pregovaračkog tima Srbije ocenila je da je Srbija spremna za otvaranje pregovora o pojedinim poglavljima, ali da se u ovom trenutku i dalje ne zna previše zato što ne postoji rasprava o tome u samoj EU

Srbija je spremna za otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU, pa i za poglavlje 35, izjavila je danas šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević i dodala da će do kraja godine biti 26 potpuno završenih skrininga, kao i da se u prva tri meseca 2015. godine očekuje i najmanje desetak izveštaja sa skrininga:

"Nažalost, u ovom momentu i dalje se ne zna previše, ne zato što neko neće da nam kaže, nego što ne postoji rasprava te vrste u samoj Evropskoj uniji. Bili su izbori za parlament, imamo novu visoku predstavnicu, nove ljude u službi, pa pretpostavljam da ćemo ubrzo sesti i o tome razgovarati."

Odgovarajući na pitanje novinara Miščević je, govoreći o briselskom sporazumu rekla da postoji tendencija zaboravljanja stvari koje je Srbija prihvatila. Sporazum je potpisan krajem aprila prošle godine, prošao je raspravu u Skupštini, bio je predmet razgovora svih političkih opcija u zemlji – i njegovi elementi su dobro poznati, istakla je Miščević:

"Mi neprestano ponavljamo da je osnovni uslov za normalizaciju ili nastavak razgovora, kako u Beogradu, tako i u Prištini, praćenje svega što je dogovoreno Briselskim sporazumom. Kada se to sada izlista, to je onda ljudima iznenađenje, a ne bi trebalo".

Kako je objasnila šefica Pregovaračkog tima Srbije, Evropska komisija pravi izveštaje u kojima kaže da li je Srbija spremna za otvaranje poglavlja za pregovore. Čekamo te izveštaje da bismo znali šta nam je činiti i radimo akcione planove za otvaranje poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, dodala je Miščević.

XS
SM
MD
LG