Linkovi

EU: Kako početi pregovore sa Srbijom?


Neki evropski ministri zagovaraju da pregovori započnu poglavljem 35 koje tretira odnose sa Kosovom, dok drugi smatraju da bi pregovori trebalo započeti poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije.

Evropski ministri još uvijek nisu postigli konsenzus oko toga sa kojim poglavljima otvoriti završne pregovore sa Srbijom. To je jasno nakon tek završenog ministarskog sastanka u Briselu, odakle, umjesto konkretne odluke, put Beograda idu poruke podrške i priznavanja učinjenog na polju reformi javne uprave pravosuđa i snažnije borbe protiv organizovanog kriminala.

Drugi dan skupa evropskih ministara, sa Zapadnim Balkanom kao temom proširenja Unije, nije donio ništa neočekivano. Potvrđeno je da nema ublažavanja uslova prijema novih članica, ali, u slučaju Srbije, nema ni zajedničkog stava kako i od čega započeti završne pregovore o prijemu Srbije u EU.

"Mnogo posla je napravljeno kada je riječ o Srbiji i uvjereni smo da bi se to moglo kompletirati vrlo skoro naredne godine kako bi se otvorila poglavlja pregovora. Znate da za sada nema zajedničke odluke o otvaranju poglavlja sa Srbijom, ali se nadamo, uvjereni smo da će se to dogoditi uskoro, početkom naredne godine", rekao je državni podsekretar Italije zadužen za evropske poslove, Sandro Gozi.

Različiti argumenti su na stolu. Jedni, predvođenji Njemačkom, zagovaraju da pregovori započnu poglavljem 35 koje tretira odnose sa Kosovom.

Nasuprot tome je poznati stav Evropske komisije da bi pregovori trebalo započeti poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije.

Po svemu sudeći, rješenje bi se moglo tražiti u trećoj opciji.

"To bi vrlo lako moglo biti poglavlje 32, finansijska kontrola, ali vidjećemo, raspravlja se o tome, raspravlja se kako najefikasnije postići reforme u pravosudnom sistemu, da li početkom pregovora pa kroz to i uvođenjem svih ovih elemenata i mjerila, ili zadržavanjem otvaranja pregovora u tim poglavljima. Za sada su stavovi oko toga podjeljeni ali poglavlje oko kojega se između ostalog govori kao mogućem prvom je trideset i dva", rekla je ministarka spoljnih poslova Hrvatske, Vesna Pusić.

Ministri su uz ovo pozdravili do sada postignuti napredak u unutrašnjim reformama zemlje, kao i u normalizaciji odnosa sa Prištinom, naglašavajući kako još ima dosta posla na tim poljima, kao i na polju usaglašavanja spoljne politike Srbije sa evropskom.

XS
SM
MD
LG