Linkovi

EU predlaže nove sankcije Rusiji, NATO članice šalju Kijevu 48 tenkova Leopard 2


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

BRISEL - Evropska unija je u sredu predložila novu rundu sankcija Rusiji, dok su ministri odbrane NATO-a okupljeni u Briselu razgovarali o jačanju potrošnje na odbranu i proizvodnju oružja, dok obećavaju stalnu podršku ukrajinskim snagama.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da paket sankcija uključuje zabranu izvoza industrijske robe i tehnoloških proizvoda u Rusiju, rekavši da će te mere uskratiti ruskim snagama komponente potrebne za njihove sisteme naoružanja.

Predlog takođe uključuje sankcije iranskoj Revolucionarnoj gardi kao odgovor na njeno snabdevanje dronovima koje su ruske snage koristile za napad na ukrajinsku infrastrukturu.

Drugi deo sankcija usmeren je na ruske propagandiste i vojne komandante.

Fon der Lajen je rekla da ruski predsednik Vladimir Putin „vodi rat u javnom prostoru sa vojskom propagandista i dezinformacionih mreža“ i da „šire toksične laži kako bi izazvali polarizaciju u društvu“.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je na sastanku ministara odbrane da će saveznici ispitati načine za unapređenje odbrambenih industrijskih kapaciteta.

Stoltenberg je naglasio potrebu da se Ukrajini obezbedi više municije, kako bi održala korak sa borbom protiv ruskih snaga, i da saveznici završe obećane isporuke tenkova i druge teške opreme.

"Stvari se događaju, ali moramo još više da pomognemo, zato što postoji velika potreba da se Ukrajini obezbedi municija", rekao je Stoltenberg posle dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu.

Takođe je naveo da su zemlje kao što su SAD, Francuska, Nemačka i Norveška potpisale ugovore za municiju koji će NATO članicama omogućiti da popune svoje zalihe i istovremeno nastave da snabdevaju Kijev.

U međuvremenu, poznati su i detalji plana da se Ukrajini pošalju dva bataljona nemačkih tenkova Leopard 2. Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da su zapadne zemlje obećale 48 tih tenkova Kijevu, uključujući i bataljon od 31. Leoparda 2 A4, čiju isporuku koordiniše Poljska. Uz to, Berlin će poslati 14 a Lisabon još tri modernija Leopard 2 A6 tenka.

Kancelarija UN za humanitarna pitanja i Agencija UN za izbeglice uputili su zajednički apel za 5,6 milijardi dolara za pomoć onima koji su pogođeni invazijom Rusije na Ukrajinu.

Agencije su saopštile da su sredstva potrebna za obezbeđivanje hrane, zdravstvene i druge pomoći onima u Ukrajini, kao i za pomoć ukrajinskim izbeglicama u 10 zemalja.

XS
SM
MD
LG