Linkovi

Poruka ambasadora Entonija Godfrija: Hvala vam prijatelji!


ARHIVA - Ambasador Entoni Godfri tokom proslave 4. jula Dana nezavisnosti SAD u Beogradu (Foto: RFE/RL/Vesna Anđić)
ARHIVA - Ambasador Entoni Godfri tokom proslave 4. jula Dana nezavisnosti SAD u Beogradu (Foto: RFE/RL/Vesna Anđić)

Entoni Godfri, ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji koji okončava svoj mandat, na društvenoj mreži Tviter postavio je objavu u kojoj je poručio da mu je predstavljanje SAD u Srbiji bila je najveća čast životu.

Hvala vam prijatelji!”, deo je kratke tekstualne objave propraćene četvorominutnim video snimkom u kom su prikazani pojedini momenti tokom njegovog mandata.

U zasebnoj objavi američka ambasada u Beogradu pojasnila je da se radi o uspomenama koje ambasador Godfri, na kraju mandata u Srbiji, nosi sa sobom u Sjedinjene Države.

Za sada nema zvaničnih obaveštenja da li poruka znači da ambasador Godfri uskoro napušta Srbiju u kojoj je diplomatski mandat započeo oktobra 2019. godine.

Tačno dve godine kasnije Bela kuća je saopštila da nominuje Kristofera Hila, iskusnog dugogodišnjeg diplomatu za novog ambasadora u Srbiji, nakon čega je postalo jasno da Godfri u Srbiji neće ispuniti četvorogodišnji mandat.

Dva meseca pre toga, bivši drugi čovek američke ambasade u Beogradu Gabrijel Eskobar imenovan je na funkciju izaslanika američke administracije za Zapadni Balkan.

Nominacija Kristofera Hila izazvala je znatno interesovanje u Srbiji i na Balkanu, prevashodno zbog toga što je reč o iskusnom diplomati, tokom karijere angažovanom u rešavanju brojnih otvorenih pitanja tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Bio je jedan od članova američke delegacije tokom pregovora koji su doprineli potpisivanju Dejtonskog sporazuma 1995. kojim je okončan rat na prostoru Bosne i Hercegovine, kao i član američkog tima u Rambujeu tokom pregovora tadašnjeg jugoslovenskog vrha i predstavnika kosovskih Albanaca – uoči intervencije Severnoatlanstke alijanse na bivšu Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Tokom pretresa pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata - kandidat za novog američkog ambasadora u Srbiji Kristofer Hil poručio je da ga zabrinjava to što se Beograd okreće Rusiji za određene nabavke za vojsku, te Kini kada je reč o zadovoljavanju infrastrukturnih potreba.

Ukazao je da bi Beogradu trebalo pokazati da Amerika nudi bolji model, od ruskih i kineskih ponuda.

"Od Drugog svetskog rata, 75 godina, Beograd smo posmatrali kao specijalno mesto gde ne želimo rast ruskog uticaja. Danas vidimo tačno ona pitanja u pogledu kojih bi trebalo da budemo oprezni i spremni da nešto uradimo...Ne treba da budemo samo oprezni, već i da budemo spremni da pokažemo da mi nudimo bolji model i alternative. Nije dovoljno reći da ima problema u prihvatanju kineskih i ruskih predloga. Moramo da pokažemo da je ono što mi imamo bolje za Srbiju. I to će biti moja namera, ako moja nominacija bude potvrđena”, istakao je u decembru 2021. Kristofer Hil.

Prema zvaničnoj proceduri, da bi najviši američki diplomatski predstavnik započeo misiju u nekoj zemlji, nominaciju Bele kuće potrebno je da potvrdi Senat – gornji dom američkog Kongresa. Tome prethodi pretres u senatskom Odboru za spoljne poslove, a nakon toga i izjašnjavanje čitavog Senata – što se još nije dogodilo.

XS
SM
MD
LG