Linkovi

Senat potvrdio nominaciju Majkla Marfija za ambasadora u BiH


ARHIVA - Zgrada američkog Kongresa
ARHIVA - Zgrada američkog Kongresa

Američki Senat u subotu je potvrdio nominacije više od 30 ambasadora i drugih kandidata Bajdenove administracije, nakon što je lider demokratske većine u gornjem domu Kongresa Čak Šumer pristao da zakaže glasanje o uvođenju sankcija u vezi sa izgradnjom gasovoda Severni tok 2 između Rusije i Nemačke.

Senat je, između ostalih, potvrdio nominaciju Majkla Marfija za ambasadora u Bosni i Hercegovini. Predsednik SAD Džo Bajden imenovao je Marfija sredinom jula.

Marfi je bio zamenik pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropske i evoazijske poslove, a na tom položaju je nadgledao evropsku bezbednost, uključujući NATO, OEBS, kontrolu konvencionalnog naoružanja, te bilateralne odnose sa zemljama u severnoj Evropi i Baltiku.

Tokom dugogodišnje diplomatske karijere služio je i na Balkanu - bio je zamenik šefa misije u američkoj ambasadi u Prištini i politički savetnik u ambasadi u Sarajevu tri godine. Govori srpsko-hrvatski i francuski.

U Senatu je u toku proces potvrde nominacije dugogodišnjeg diplomate Kristofera Hila za ambasadora u Srbiji.

Gornji dom američkog Kongresa u subotu je potvrdio i kandidate za ambasadore u Japanu (bivšeg gradonačelnika Čikaga Rama Emanuela), Evropskoj uniji, Irskoj, Španiji, Vijetnamu, Somaliji...

Proces potvrde ambasadora u Senatu blokiralo je nekoliko republikanskih senatora zbog primedbi u pogledu spoljnopolitičkih pitanja koja nisu imala mnogo veze sa samim kandidatima, prenosi agencija Asošijeted pres.

Blokade ne sprečavaju potvrdu kandidata, ali zahtevaju višesatne debate u Senatu u trenutku kada bi to vreme moglo da bude izdvojeno za druge prioritete, zbog čega mnoga mesta ostaju nepopunjena više meseci.

Republikanski senator iz Teksasa Ted Kruz blokirao je potvrdu desetina kandidata u Stejt departmentu i Sekretarijatu za finansije zbog protivljenja odluci administracije da ne uvodi sankcije kompaniji Severni tok AG koja je nadgledala projekat gasovoda.

Članovi obe stranke u Kongresu izrazili su zabrinutost da bi gasovod mogao da ugrozi energetsku bezbednost Evrope, tako što bi povećao zavisnost kontinenta od ruskog gasa.

Zvaničnici administraciije priznali su da će na kraju ove godine biti značajno više nepopunjenih ambasadorskih mesta nego što je to bio slučaj sa Bajdenovim prethodnicima i upozorili da zastoj u potvrdi kandidata za ambasadorske i druge položaje vezane za nacionalnu bezbednost već utiču na odnose SAD u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG