Linkovi

Zajednička obuka vojski Srbije i SAD kod Požarevca


Obuka vojnika Srbije i SAD kod Požarevca (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)
Obuka vojnika Srbije i SAD kod Požarevca (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Vojske Srbije i Sjedinjenih Država počele su zajedničku obuku na poligonu “Peskovi” kod grada Požarevca u kojoj učestvuju jedinice za specijalne operacije oružanih snaga dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Cilj obuke je unapređenje borbene spremnosti i interoperabilnosti specijalnih snaga i razmena iskustava u izvođenju pojedinih segmenata specijalnih operacija”, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo odbrane ukazalo je da će vojske dveju država imati zajedničku obuku u periodu od tri nedelje – uz podršku jedinica Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane.

Između ostalog, kako je navedeno, radiće se na manevrima u okviru protivterorističkih operacija u ruralnoj sredini, pružanju prve pomoći i medicinskoj evakuaciji, kao i taktikama borbi u urbanoj sredini.

Osim Sjedinjenih Država – Srbija, članica Partnerstva za mir političko vojnog programa Severnoatlantske alijanse, vojno-tehnički sarađuje i sa Rusijom, Kinom i Belorusijom – odakle nabavlja različita oružja i oruđa.

Uprkos upozorenjima iz Vašingtona da kupovina ruske vojne opreme izaziva zabrinutost Amerike i da bi na koncu takvi potezi za posledicu mogli imati i sankcije – deluje da Srbija ne posustaje u tome. Potvrdu je početkom oktobra tome dao i ministar policije Aleksandar Vulin koji je ruskim RIA Novostima, između ostalog, rekao da će Vojska i policija Srbije, u skladu sa postojećim sporazumima i ugovorima, dobiti najnoviju opremu i naoružanje iz Rusije – bez preciziranja tačnog termina.

Takođe, u istoj nedelji pripadnici vojski Srbije i Rusije, kako su saopštila njihova ministarstva odbrane, održali su dve vojne vežbe: "BARS 21" i „Slovenski štit 2021“. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u Srbiju, za potrebe vežbe "Slovenski štit 2021" prebačena i jedna baterija protivraketnog sistema "Pancir-S", objavila je tada ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić u nedavnom intervjuu za Glas Amerike rekao je da odnosi Srbije sa Rusijom ne pobuđuju nepoverenje i podozrenje Sjedinjenih Država.

Sa druge strane, takav vid saradnje jedan je od razloga zbog kog je u izveštajima Evropske komisije često pozvana da, kao država u pristupnom procesu, u većem stepenu uskladi sopstvenu spoljnu politiku sa diplomatijom Evropske unije.

Takođe, Sjedinjene Države su pošto je Vojsci Srbije iz Rusije isporučen raketni sistem "Pancir S" - februara 2020. u reakciji za Glas Amerike pozvale sve saveznike i partnere da odustanu od transakcija sa Rusijom koje bi mogle da dovedu do uvođenja sankcija.

XS
SM
MD
LG