Linkovi

Deo Amerike otvoren za biznis, deo još pod zabranama izlaska


Frizerski saloni u Džordžiji su ponovo otvoreni 24. aprila 2020. (Foto: AP/Russ Bynum)
Frizerski saloni u Džordžiji su ponovo otvoreni 24. aprila 2020. (Foto: AP/Russ Bynum)

U SAD trenutno ima više od 970.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa a preminulo je skoro 55.000 ljudi. Međutim, više od 107.000 se oporavilo od virusa, dok mnoga od najteže pogođenih mesta prijavljuju određeni napredak u zaustavljanju širenja bolesti. Debata o ponovnom otvaranju vodi se širom zemlje dok Amerikanci postaju umorni od karantina.

Danas postoje dve Amerike - jedna je otvorena za biznis a u drugoj još važi naredba ostanka kod kuće.

Građani Džordžije imaju sve više opcija - prvo su se otvorile teretane, kozmetički i frizerski saloni a danas se otvaraju bioskopi i restorani, uz ograničeni broj gostiju.

Amerikanci umorni od karantina, dok traje debata o otvaranju zemlje
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Južna Karolina, Oklahoma i Aljaska takođe se polako otvaraju a danas će dobiti društvo – Tenesi, Misisipi, Arkanzas, Minesota, Kolorado i Montana svi postepeno ukidaju restriktivne mere. Neke, ipak, brine - po koju cenu?

"Ovo je pogodilo našu zajednicu kao bomba, ljudi su počeli da umiru jedni za drugim, mene to plaši i želim da pitam neke ljude - zbog čega ne nosite masku”, kaže Majkl Fauler, patolog iz Džordžije.

Plaža u Hantington Biču u Kaliforniji, 26. aprila 2020.
Plaža u Hantington Biču u Kaliforniji, 26. aprila 2020.

U Kaliforniji, koju je tokom vikenda zahvatio vreli talas, velike gužve su viđene na plažama u okrugu Orindž koje su otvorene za posetioce.

A u Čikagu, policija vodi istragu pošto se pojavio video snimak jedne žurke, prepune ljudi.

Širom zemlje, nastavljaju se protesti zbog mera zatvaranja. Naoružani demonstranti vidjeni su u Sent Polu, a protesti su održani i u Providensu i Las Vegasu. U državi Merilend, koja je tokom vikenda imala najviše smrtnih slučajeva u jednom danu od izbijanja epidemije, guverner upozorava da je prerano za otvaranje.

"Želim da nam se ekonomija ponovo otvori čim je to moguće, ali da to uradim na bezbedan način”, poručio je guverner Leri Hogan.

Guvernerka Mičigena Grečen Vitmer brani odluku da obavezu ostanka kod kuće produži do 15. maja.

"Znamo da niko ne želi drugi talas. To bi bilo razorno za zdravlje naših građana i našu ekonomiju. Moramo da budemo veoma pametni”.

U Njujorku, epicentru izbijanja zaraze, gde se broj smrtnih slučajeva bliži cifri od 17.000, guverner Endrju Kuomo objavio je plan u dve faze za ponovno otvaranje države, bez određivanja termina.

"Niko ne postavlja nikakav datum”.

Stručnjaci za javno zdravlje upozoravaju da će povećane ljudske interakcije i ekonomska aktivnost možda pokrenuti novi talas infekcija, u trenutku kada je zaraza, po svemu sudeći, stavljena pod kontrolu zahvaljujući merama socijalnog distanciranja.

Iako su naredbe o ostanku kod kuće ugrozile mnoga mala i srednja preduzeća, mnogi vlasnici nisu sigurni da li žele da se vrate na posao bez dodatnih garancija da su bezbedni.

“Ostala bih kod kuće da vlada to podstiče ali oni kažu – najbolje je da se vratite na posao iako je malo rizično”, izjavila je za Rojters 39-godišnja Rojal Rouz, vlasnica studija za tetoviranje u Koloradu.

Kandidat za guvernera Indijane, demokrata Vudi Majers, testira se na Kovid-19 u Indijanapolisu.
Kandidat za guvernera Indijane, demokrata Vudi Majers, testira se na Kovid-19 u Indijanapolisu.

Rekordnih 26,5 miliona Amerikanaca podnelo je zahteve za nadoknade nezaposlenima od sredine marta a Bela kuća očekuje veliki porast stope nezaposlenosti ovog meseca. Kevin Haset, ekonomski savetnik predsednika Donalda Trampa, rekao je novinarima da bi stopa nezaposlenosti u aprilu mogla da bude 16 odsto ili veća, i da će "u narednih nekoliko meseci biti strašno."

Savetnik Bele kuće Piter Navaro izjavio je da se Trampova administracija fokusira na protokole da bi američke fabrike ostale otvorene, što uključuje i preglede radnika.

"Moraćemo da obavimo rekonfiguraciju fabrika, da koristimo stvari kao što su termoskeneri da im merimo temperaturu na ulasku", izjavio je Navaro za Foks Njuz.

Masovnije testiranje je i dalje problem. Doktor Debra Birks, jedna od vodećih zdravstvenih stručnjaka u zemlji, kaže da su Sjedinjenim Državama i dalje potrebne inovacije kada je reč o brzom testiranju ljudi.

Kupci u prodavnici Target na Menhetnu u Njujorku drže propisano odstojanje, 1. aprila 2020.
Kupci u prodavnici Target na Menhetnu u Njujorku drže propisano odstojanje, 1. aprila 2020.

Mnogi će se možda vratiti u potpuno novi tip kancelarija - sa upustvima i ograničenjima na sve strane.

"Stolovi će biti više razmaknuti. Nadamo se da će na podovima bojama biti obeleženo gde se hoda a gde ne”, navodi Bred Vajt, direktor kompanije "Kušman i Vejkfild".

Ta kompanija za prodaju nekretnina testira nove nacrte da bi se postarala da zaposleni budu bezbedni u radnom prostoru.

"Jedno što vam sigurno mogu reći je da će nova normala biti sve osim normalne”.

XS
SM
MD
LG