Linkovi

Praznična kupovina u SAD: "Lov" na popuste zbog rasta cena


Praznična kupovina na Crni petak (Foto: ARHIVA)
Praznična kupovina na Crni petak (Foto: ARHIVA)

Sezona praznične kupovine 2022. počela je u petak, dan posle Dana zahvalnosti. Međutim, koliko će kupci pogođeni inflacijom trošiti tokom ove praznične sezone?

Nekoliko kilometara izvan prestonice Vašingtona nalazi se istorijski grad Aleksandrija, u kojoj je trgovačka četvrt popularna među turistima i lokalnim stanovništvom. Jedna prodavnica kućnih potrepština i suvenira jedva je preživela zatvaranja tokom pandemije Kovida 19.

Vlasnica prodavnice Ejmi Raderford kaže da je bilo veoma teško i da su bili zabrinuti da neće uspeti. Međutim, ove godine, kupci su se vratili i spremni su da potroše novac, ali pažljivo - kako kažu - zbog inflacije.

“Osećam da više tražim popust ili nešto drugo što može da me privoli da kupim”, naglašava Lesli Haf Megru, kupac.

Zabrinutost oko inflacije pretvara prazničnu kupovinu u lov na povoljne cene
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Nacionalna maloprodajna federacija predviđa da će se praznična prodaja tokom novembra i decembra povećati između 6 i 8 odsto u odnosu na 2021. Analitičari kažu da kupci žele da im se kupovina isplati.

Ketrin Kulen iz federacije ocenjuje da kupci kupuju kod različitih brendova više nego inače, a takođe razmišljaju o diskontnim prodavnicama.

"Pored toga, mnogi potrošači rano počinju sa prazničnom kupovinom kako bi rasporedili svoj budžet i bili sigurni da imaju dovoljno vremena da preračunaju svaki dolar”.

Za velike američke maloprodaje, ekonomski izgledi su različiti na osnovu ekonomskih rezultata u trećem kvartalu. Volmart je prijavio zaradu bolju od očekivane i povećao očekivanja za dodatnu zaradu. Mejsis i drugi veliki lanci navode da je potrošnja usporila u nedeljama koje su prethodile prazničnoj sezoni kupovine, što bi moglo da dovede do smanjenja cena. To je dobrodošla vest za kupce u jednom tržnom centru u severnoj Virdžiniji

“Verovatno to radim više, jer tokom Kovida 19 nismo trošili toliko novca. Morali smo da ostanemo kod kuće. Zato sada trošim više novca da bih uživala u prazničnoj sezoni”, ističe Mahbuba Ašrafi, koja je došla u kupovinu.

Za vlasnicu prodavnice Ejmi Raderford, ova - prva sezona u direktnom kontaktu sa kupcima u poslednje tri godine - uliva nadu.

“Svakako sam optimista. I kao vlasniica malog preduzeća morate da budete, ali ja zaista jesam ove godine. Znam da je inflacija problem i da trenutno utiče na mnoge ljude, ali Božić se ne otkazuje. I dalje ćemo ga imati. I dalje će dolaziti”.

A, uprkos zabrinutosti zbog inflacije, biznisi se nadaju da će kupci biti raspoloženi za kupovinu poklona ove praznične sezone.

XS
SM
MD
LG