Linkovi

Prodavci daju ogromne popuste ne bi li privukli potrošače


Potrošači koji u poslednji čas kupuju praznične poklone koriste ogromne popuste prodavaca, koji očajnički pokušavaju da ostvare prihod. S obzirom da je ovogodišnja praznična prodaja najslabija u proteklih nekoliko godina, prodavci se trude da što manje osete posledice finansijske krize.

Američki tržni centri vredno rade na podizanju prazničnog duha ove godine, a za prodavce to znači snižavanje cena, i to debelo. Menadžer prodavnice elektronike Best Buy, Dejvid Delisio, kaže da je gotovo sve u njegovoj radnji sniženo.

"Mnogo je popusta koji se reklamiraju, blu-rej plejeri su na sniženju, foto-aparati, GPS uređaji", kaže Delisio.

Međutim, u nekim centrima, malo ljudi kupuje.

"Pokušavam da uštedim novac, teška su vremena, recesija", kaže jedna žena, dok muškarac objašnjava:

"Ne planirate da potrošite mnogo, ali kada vidite gužvu i sve ostalo, počinje kupovina".

U Arlingtonu, u Virdžiniji, nadomak Vašingtona, mnogi potrošači koriste priliku tj. popuste, koji se kreću od 20 do 70 odsto. Turista iz Južnoafričke Republike Piter Starling bio je iznenađen.

"Ne znam da li je to uobičajeno pred Božić. Mislio sam, možda u nedelji posle, ali svi ovi natpisi za sniženje kažu 25, 50, čak 70 odsto", kaže Starling.

Pored velikih popusta, mnogi prodavci izjednačavaju cene s konkurencijom. Neki daju mogućnost vraćanja artikala, koja ohrabruje ljude da kupuju. Za neke, ovo je sjajna prilika.

"Verovatno ćemo na kraju potoršiti manje, jer su cene niže", uz osmeh zaključuje jedan kupac.

Međutim, čak i sa dobrom prodajom koja je prijavljena za Dan zahvalnosti, ovo je bila teška godina za prodavce. Ekonomista Standard & Poor-a Dejvid Vajs kaže da mnogi neće biti ni na "nuli".

"Videli smo bolje cifre na Crni petak, dan posle Dana zahvalnosti, ali od tada, izgleda kao da je interesovanje opet opalo, i očekujem da tako ostane i za Božić", ističe Vajs.

Novi izveštaj Međunarodnog saveta tržnih centara predviđa da će prodaja u Severnoj Americi biti bar za jedan procenat niža u odnosu na prošlu godinu, što je najslabije od 1969, kada je ova grupa počela da vodi godišnju statistiku.

XS
SM
MD
LG