Linkovi

Inflacija se nadvila nad Crnim petkom


Rasprodaja pred Crni petak u prodavnici u Majamiju, novembar 2022.
Rasprodaja pred Crni petak u prodavnici u Majamiju, novembar 2022.

NJUJORK - Trgovci u Americi suočavaju se sa velikim pitanjem - da li će potrošači i ove godine trošiti više novca na sniženjima za Crni petak?

Poverenje potrošača je u padu, inflacija je visoka, što trgovce čini nesigurnim pred prazničnu šoping sezonu koja kreće odmah posle Dana zahvalnosti.

Prošle godine prodavnice su imale problema sa snabdevenošću, jer su se zbog kovida dešavali zastoji u lancu snabdevanja. Kako bi se osigurali, trgovci su ove godine napunili magacine - što može biti i pogrešno ako ne prodaju dovoljno.

"Manjak robe je problem od juče. Današnji problem je potencijalni višak robe", kaže Nil Sonders iz konsultantske kuće Globala Data Ritejl.

Popusti u Volmartu u Nju Džerziju pred Crni petak, novembar 2022.
Popusti u Volmartu u Nju Džerziju pred Crni petak, novembar 2022.

Džamila Henderson uvek ide po rasprodajama, a ove godine posebno.

"Cene odeće su sada prilično dobre u prodavnici Old nejvi. Ali, ako odeća nije na rasprodaji, onda i ne kupujem", kaže ova stanovnica Njujorka.

Povećane cene benzina i hrane ne pogađaju sve slojeve stanovništva jednako.

"Naravno da su siromašni više ugroženi zbog visoke inflacije, i oni novac troše na osnovne stvari", kaže Kler Li iz kuće Mudi.

I evopske zemlje, poput Britanije i Francuske, imaju ponude u radnjama za Crni petak, ali takođe imaju i visoku inflaciju, pa se prodavci muče sa sličnim problemima kao u SAD.

"Prodavci očajnički žele da kupci potroše novac, ali brinu da bi ovo više mogao da bude sumorni, nego Crni petak", kaže analitičarka tržišta iz Londona Suzana Striter.

Zabrinutost oko inflacije pretvara prazničnu kupovinu u lov na povoljne cene
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Kupci u SAD, kako se pokazalo, nisu odustajali od prazničke kupovine prethodnih godina, pa su i tokom pandemije potrošili više novca nego što se očekivalo.

Delom zbog toga što su uštedeli novac tokom pandemije, ali i taj fond se smanjio. Procene su da je ukupna ušteđevina sredinom 2021. u SAD bila oko 2,5 triliona dolara, a u drugom kvartalu ove godine pala je na 1,7 triliona, pokazuju podaci kuće Mudi.

Krajem oktobra, zabeležen je pad u kupovini, što je ukazivalo na slabu prazničnu sezonu.

"Potrošači se već mesecima bore sa visokom inflacijom. Paze šta kupuju, a ako kupuju nešto što im nije neophodno gledaju da bude što bolja cena", kaže Brajan Kornel.

Potrošači poput Šarmejn Tejlor kupuju oprezno. Ona voli da putuje, ali je toga morala da se odrekne jer su cene avionskih karata jako skočile.

Nije sigurna koliko će ove godine moći da potroši na poklone za porodicu.

"Trudiću se da im poklonim makar sitnice, ali ne znam da li ću imati novca za to. Inflacija nas je prilično pogodila".

XS
SM
MD
LG