Linkovi

Rast maloprodaje u SAD


Praznična kupovna sezona u punom jeku
Praznična kupovna sezona u punom jeku

Uspešan početak praznične kupovne sezone u Sjedinjenim Državama, probudio je nadu da bi 2011. mogla ekonomski da bude uspešnija od godine na izmaku. Vlasnici prodavnica u tržnim centrima širom zemlje kažu da je zarada tokom decembra najveća u potekle dve godine. Ipak, samo nekoliko dana pred kraj praznične sezone, i prodavci i kupci moraju da se suoče sa manje optimističnom činjenicom – da je preveliki broj Amerikanaca i dalje bez posla.

Vremenski uslovi su možda zastrašujući, ali u tržnim centrima širom zemlje raspoloženje je mnogo vedrije.

Prema najnovijim zvaničnim podacima, potrošnja je od novembra u velikom porastu. Kompanija “Masterkard” koja prati kretanja u maloprodaji, objavila je da je prodaja odeće skočila za 10 odsto, a kupovina preko interneta za 13. Čak je i neka luksuzna roba – npr. nakit - prodata u znatno većim količinama nego prošle godine. Potrošači kažu da je to posledica sve većeg poverenja u američku ekonomiju.

“Stvari se polako kreću u dobrom pravcu. Nismo baš doživeli ogroman skok, ali verujem da se ekonomija kreće korak po korak i da smo OK", kaže jedan kupac iz Vašingtona.

Za milione nezaposlenih Amerikanaca međutim, malo toga se promenilo. Poverenje Keli Votson u ekonomiju je npr. počelo da raste, ali samo do prošle nedelje kada je iznenada dobila otkaz.

“Mislila sam da je prošlo vreme ovakvih iznenađenja. Nadam se da će 2011. biti mnogo bolja i pozitivnija", priča Votson.

Iako je tvrdoglavo visoka stopa nezaposlenosti i dalje zabrinjavajuća, u tržnom centru “Pentagon siti” nadomak Vašingtona, direktor marketinga Tod Džeršajd kaže da potrošači slobodnije otvaraju svoje novčanike i da maloprodaja raste najvećom brzinom u protekle 4 godine.

“Još ima problema u našoj ekonomiji, ali sve u svemu primećuje se promena u stavovima potrošača prema budućnosti. Ljudi slobodnije troše ovih prazničnih dana nego prošle godine, i mislim da je ekonomija na putu oporavka", priča Džeršajd.

Tod Džeršajd ipak kaže da je prerano da se izvuče zaključak da li će bolja prodaja dovesti do otvaranja novih radnih mesta iduće godine, ali dodaje da je optimističan.

Podsetimo, potrošnja je najveći pokretač američke ekonomije, a praznična sezona je posebno važna za sektor maloprodaje, čija praznična zarada iznosi 40 odsto ukupnog godišnjeg prihoda.

XS
SM
MD
LG