Linkovi

Dvojici Amerikanaca Nobelova nagrada za ekonomiju


Fotografije dvojice dobitnika Nobelove nagrad 2020 za ekonomske nauke, Pol R. Milgrom i Robert B. Vilson, na ekranu tokom konferencije za novinare u Stokholmu, Švedska, 12. oktobra 2020. (TT News Agency/Anders Wiklund via Reuters)

Dvojica američkih ekonomista dobitnici su Nagrade Švedske centralne banke za 2020. godinu za ekonomiju, u znak sećanja na Alfreda Nobela.

Švedska kraljevska akademija nauka saopštila je da je nagradu dodelila Polu R. Milgromu i Robertu B. Vilsonu, "za unapređenje teorije o aukcijama i otkrića novog formata aukcija".

Nagrađeni će na jednake delove podeliti nagradu u iznosu od 1,1 miliona dolara.

Nobelova nagrada za ekonomske nauke nije bila uključena u testament Alfreda Nobela. Osnovala ju je 1968. Švedska centralna banka u znak sećanja na Alfreda Nobela kako bi obeležila svoju 300. godišnjicu. Prvu nagradu je dodelila 1969. i od onda banka to finansira.

Trojica naučnika - dva Amerikanca i jedan Britanac - podelila su nagradu za medicinu za otkriće virusa Hepatitis C.

Troje drugih naučnika - Britanac, Amerikanka i Nemac - osvojilo je nagradu za fiziku zbog otkrića koja su u vezi sa crnim rupama.

Nagradu za hemiju dobile su dve naučnice - Francuskinja i Amerikanka - za razvog metode uređivanja gena.

Američka spisateljica osvojila je Nobelovu nagradu za knjiženvost zbog “nepogrešivog poetskog glasa, koji svedenom lepotom čini individualno postojanje univerzalnim”.

Svetski program za hranu (WFP) Ujedinjenih nacija dobio je Nobelovu nagradu za mir zbog napora u borbu protiv gladi.

XS
SM
MD
LG