Linkovi

Nobelova nagrada za medicinu za otkriće virusa hepatitisa C


Harvi Alter, Majkl Hoton i Čarls Rajs dobitnici su Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu, objavljeno je u Stokholmu, 5. oktobra 2020.
Harvi Alter, Majkl Hoton i Čarls Rajs dobitnici su Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu, objavljeno je u Stokholmu, 5. oktobra 2020.

Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu 2020. dodeljena je naučnicima Harviju Alteru i Čarlsu Rajsu iz Sjedinjenih Država i Britancu Majklu Hotonu za otkrića u identifikaciji virusa hepatitisa C.

Trojica naučnika dala su "ključni doprinos borbi protiv hepatitisa koji se prenosi putem krvi, što je veliki globalni zdravstveni problem i uzročnik ciroze i raka jetre", saopštio je Nobelov komitet.

Njihova otkrića pomogla su u pronalaženju novih načina za tretman i lečenje hepatitisa C.

“Otkriće virusa hepatitisa C otkrilo je uzrok preostalih slučajeva hroničnog hepatitisa", nakon otkrića virusa hepatitisa A i B, "i omogućilo testove krvi i nove lekove koji su spasili milione života", navodi se u saopštenju.

Hepatitis C
Hepatitis C

Harvi Alter je rođen u Njujorku 1935. godine a završio studije medicine na Univerzitetu Ročester. Godinama je radio kao istraživač na američkim Nacionalnim institutima za zdravlje.

Majkl Hoton rođen je 1950-ih u Britaniji. Doktorirao je virusologiju na Kings Koledžu u Londonu. Hoton je trenutno predsednik katedre za virusologiju na Univerzitetu Alberte u Kanadi, među drugim titulama.

Čarls Rajs rođen je u Sakramentu u Kaliforniji 1952. Doktorirao je 1981. na Tehnološkom institutu Kalifornije. Takođe je radio na Školi medicine Univerziteta Vašington kao istraživač i profesor. Pridružio se Univerzitetu Rokfeler u Njujorku, i od 2001. do 2018. bio je naučni i izvršni direktor Centra za studije hepatitisa C, gde je i dalje aktivan.

Ovo je 111. Nobelova nagrada u toj kategoriji do sada, a svaki od laureata dobija i novčanu nagradu u iznosu od 1,1 milion dolara.

Dobitnici Nobelove nagrade za fiziku, hemiju, književnost i mir biće saopšteni svakog dana do kraja ove nedelje. Ime dobitnika Nobela za ekonomiju znaće se u ponedeljak, 12. oktobra.

XS
SM
MD
LG