Linkovi

Margaret Etvud i Bernardin Evaristo podelile Bukerovu nagradu


Margaret Etvud i Benradrdin Evaristo podelile su Bukerovu nagradu za književnost 2019. na ceremoniji u Londonu, 14. oktobra 2019.
Margaret Etvud i Benradrdin Evaristo podelile su Bukerovu nagradu za književnost 2019. na ceremoniji u Londonu, 14. oktobra 2019.

Članovi žirija u Londonu prekršili su pravila i prestižnu Bukerovu nagradu za književnost dodelili dvema dobitnicama - Margaret Atvud i Bernardin Evaristo.

Piter Florens, predsednik žirija, rekao je da im je "prilično odlučno" rečeno da mogu da izaberu samo jednog pobedinika. "Ali, što smo duže razgovarali o njima, shvatili smo da ih obe volimo toliko da želimo da obe pobede", izjavio je na konferenciji za medije u ponedeljak.

Britanka Bernardin Evaristo, prva crnkinja dobitnica Bukerove nagrade dobila je priznanje za svoj roman "Girl, Woman, Other" (Devojčica, žena, druga)

Margaret Atvud, najstarija i dvostruka dobitnica Bukerove nagrade.
Margaret Atvud, najstarija i dvostruka dobitnica Bukerove nagrade.

Kanadska književnica Margaret Atvud je nagrađena za roman "Testaments" (Svedočanstva), nastavak njenog distopijskog remek-dela iz 1985 "Sluškinjina priča". Atvud, koja ima 79 godina, je najstarija dobitnica Bukerove nagrade, koju je takođe osvojila 2000. godine, za roman "Slepi ubica".

Atvud i Evaristo podeliće novčanu nagradu u iznosu od 63.000 funti.

Kada su izašle da prime nagradu, Atvud je rekla: "Nijedna od nas nije očekivala da će pobediti. Veoma sam iznenađena. Mislila sam da sam suvše stara. Takođe, meni ne treba pažnja tako da mi je veoma drago što će deo biti usmeren na tebe."

Ovo nije prvi put da je nagradu podelilo dvoje dobitnika. 1992, Bukera su podelili "Engleski pacijent" Majkla Ondatjea i "Sveta glad" Berija Ansvorta. Pravila su promenjena posle toga.

Bukerova nagrada dodeljuje se najboljem romanu na engleskom jeziku koji je štampan u Britaniji ili Irskoj. Osnovana je 1969. i prvobitno je bila otvorena samo za pisce iz Britanije, Irske i Komonvelta, a od 2014. proširena je na sve autore koji pišu na engleskom jeziku.

U užem izboru su, ove godine, pored Atvud i Evaristo, bili Elig Šafak, Salman Rušdi, Lusi Elman i Čigozi Obioma.

XS
SM
MD
LG